Slateler deelt zorgen met politiek

Zoals al aangekondigd kregen slatelers Bert Depoortere en Evelien Vandewaetere uit Ardooie gisteren hoog bezoek. Vice-eersteminister Vincent Van Quickenborne van de Open Vaamse Liberalen en Democraten bezocht dinsdag het glastuinbouwbedrijf van de telers aan de Hoogbeverenstraat.

De vice-eersteminister kreeg er een beeld van de problemen waar telers mee te kampen hebben: hoge energieprijzen en seizoenarbeid. “Energie wordt steeds duurder, maar sla niet”', noteerde Het Nieuwsblad. Lees daar meer.

Onzekerheden over investeringen
De telers telen een deel van de sla in een serre in vollegrond en een deel in goten op water. In dit laatste gedeelte is er ook bijbelichting voorzien. De telers hebben recent ook geïnvesteerd in een gloednieuwe wkk-installatie waarmee ze de elektriciteit kunnen produceren die nodig is voor de belichting en tegelijk ook de warmte om de serre te verwarmen. Door de recente ontwikkelingen rond de gasprijs en de Vlaamse optie om gasverwarming uit te faseren zijn er nu wel heel wat onzekerheden ontstaan over het rendement van deze investering op middellange termijn.

De minister luisterde geïnteresseerd naar de uitleg van de telers. Hij stak ook graag even de handen uit de mouwen om enkele slaplanten te oogsten en in te pakken. Volgens teler Evelien deed hij het trouwens nog niet zo slecht, zo meldt belangenbehartiger Boerenbond in hun verslag.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven