Europees Octrooibureau herroept octrooi indoor farming

Het Europees Octrooibureau (EOB) heeft vorige week een eerder verleend octrooi herroepen. Het gaat om het Europese octrooi EP2348841 van PlantLab dat was gericht op de toepassing van ledbelichting in klimaatkamers in combinatie met gecontroleerde blad- en wortelverwarming. De afgelopen jaren heeft Certhon dat octrooi aangevochten, nadat men het verwijt kreeg met eigen technieken inbreuk te maken op het octrooi. Beide partijen keken eerder dit voorjaar al uit naar de belangrijke uitspraak.

Langlopend geschil
Certhon heeft bij het EOB aangevoerd dat de technologie waarop het Europees octrooi is gebaseerd al sinds de jaren ‘90 'algemene vakkennis is en geen nieuwe technieken bevat'. Daar is het EOB het nu (alsnog) mee eens. Eerder deden ook de Rechtbank Den Haag en het Gerechtshof Den Haag vergelijkbare uitspraken over zowel het Europees octrooi als een daarvan afgeleid Nederlands octrooi, maar daarmee werd het geschil tussen beide partijen nooit definitief beslecht.

De vorige uitspraak in het geschil vond dit voorjaar plaats. Destijds bevestigde het Gerechtshof Den Haag een al in 2018 gedane uitspraak van de Rechtbank Den Haag. Die oordeelde destijds dat Certhon geen inbreuk maakte op beide octrooien.

Een oordeel over de nietigheid van Nederlandse octrooi heeft het Gerechtshof dit voorjaar aangehouden tot de beslissing van het Europees Octrooibureau over het Europese octrooi. Nu dat octrooi is herroepen is, verdwijnt ook de grond waarop het Nederlandse octrooi rust. 

Reacties
John van der Sande, Chief Innovation Officer bij Certhon, laat weten dat het proces 'vooral veel tijd gekost heeft', maar dat men wist 'dat ons geen blaam trof.' "Het feit dat het Europese octrooi op indoor farming niet geldig is, is zoals wij eerder aangaven, een overwinning voor de gehele sector.”

Namens PlantLab heeft mede-oprichter Leon van Duijn gereageerd. "Op 10 november constateerde het EOB dat één claim van de zes van het octrooi niet voldoende nieuw was, waardoor het octrooi nu helaas als geheel is verlopen. Onze werkwijze is echter wel nieuw gevonden."

Leon laat weten dat het traject van het eerste PlantLab Indoor Farming octrooi in Europa wordt voortgezet. "Dit eerste octrooi is slechts één van de octrooien die PlantLab bezit. Een aanvraag (afsplitsing van het eerste octrooi) ligt bij het EOB. Deze aanvraag zal ook de intellectuele eigendom van PlantLab veiligstellen. De aanvraag heeft ook dezelfde prioriteitsdatum (13 oktober 2008). We verwachten dat er komend jaar een definitieve beslissing zal vallen over deze octrooistatus voor Indoor Farming."

Voor meer informatie:
Certhon
www.certhon.com
info@certhon.com


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven