Ontvochtigde lucht als antwoord op hoge energiekosten

De laatste weken maakt een grote zorg zich meester van kwekers over de hele wereld: gastekorten leiden tot hoge energieprijzen, die op hun beurt leiden tot teeltdalingen en toenemende verliezen. De Covid-19-pandemie heeft al veel kwekers in een benarde positie gebracht en te midden van de gastekorten lijkt de toekomst onzekerder dan ooit.

Maar "zelfs als de crisis niet volledig kan worden vermeden, is er één zekere manier om het leven en de uitgaven van de kwekers veel draaglijker te maken" zegt Moshe CEO en ingenieur van AGAM. Hij houdt een betoog voor ontvochtigde lucht in de kas.

Minder gasverbruik en lagere kosten
AGAM Greenhouse Energy Systems heeft een geventileerd latent-warmtewisselaar- en hybride airconditioningsysteem ontwikkeld, dat een oplossing biedt die in deze tijden bijzonder handig kan blijken. "De systemen maken gebruik van een hygroscopische pekel om de lucht in de kweekfaciliteit te ontvochtigen en tegelijkertijd verspilde thermische energie te benutten, waardoor de gebruiker een veel grotere mate van controle heeft over het microklimaat in de faciliteit en daarbij grote hoeveelheden energie bespaart," legt Moshe uit.

Rendement op investering gebaseerd op energiekosten
Bij de huidige prijzen en condities in Noord-Europese landen, legt Moshe uit, kan de investering in een systeem zich in minder dan twee jaar terugverdienen. "De verbetering van de teeltomstandigheden resulteert ook in gezondere producten en de ontvochtigde lucht vermindert drastisch de aanwezigheid en verspreiding van sporen en ongedierte in de lucht, wat leidt tot minder oogstverlies."

Hij legt uit dat energiebesparingen verder gaan dan individueel gebruik. "In deze tijden, waarin iedereen zich bezighoudt met klimaatbeheersing en duurzaamheid, moet men naar het grotere geheel kijken."

Hij geeft een rekenvoorbeeld: Stel dat een AGAM-machine in Nederland 3.000 uur per jaar actief is en 70 kilowatt per uur bespaart. De totale besparing voor een machine komt dan op 210.000 kilowattuur per jaar.

"Om de besparingscapaciteiten van AGAM te vergelijken met die van een ander gebied, laten we eens kijken naar auto's: de gemiddelde auto rijdt ongeveer 12 kilometer per liter benzine, rijdt ongeveer 20.000 kilometer per jaar en verbrandt daarbij 1.667 liter brandstof. Eén liter benzine is gelijk aan 8,9 kilowattuur, dus in een jaar verbruikt een auto ongeveer 14.833 kilowattuur. Dit betekent dat de jaarlijkse besparingscapaciteit van één AGAM-systeem in Nederland gelijk is aan het energieverbruik van meer dan 14 auto's. Gegeven het feit dat er 100.000 AGAM units in Nederland zouden kunnen zijn, zou een volledige Nederlandse overstap op de systemen van AGAM gelijk staan aan het van de weg halen van 1.415.730 auto's."


Het systeem bij teler Akkos


Klik hier voor de vergrote versie

Verlagen energiekosten
De systemen zijn grondig onderzocht door wetenschappelijke deskundigen. Dr. Ten van de Universiteit Delft stelde vast dat het VLHC-systeem van AGAM tot 60% op de energiekosten kan besparen en tegelijkertijd de groeiomstandigheden en de gezondheid van de planten kan verbeteren. Deskundigen van de Linköping-universiteit in Zweden kwamen tot soortgelijke conclusies. In een experiment van wetenschappers van Denmark’s Queen Flowers bespaarde AGAM's VLHC 17.600 kilowattuur gedurende 15 dagen, ongeveer 1.173 kWh per dag. Met 180 dagen verwarming in een jaar, tegen € 0,10/ kilowattuur, kan de machine in een jaar ongeveer € 21.000 besparen. In deze tijden betekent zo'n besparing veel.

"De systemen van AGAM zijn al meer dan tien jaar op de markt en klanten van over de hele wereld melden graag hoe nuttig ze zijn geweest, op elk denkbaar niveau," concludeert Moshe. "Of je nu groenten, zachtfruit, kruiden, cannabis of andere gewassen teelt, wij kunnen je helpen. In deze uitdagende tijden is het makkelijk om de hoop te verliezen, maar het is belangrijker dan ooit om de problemen die kunnen worden opgelost niet uit het oog te verliezen en daar helpen we graag bij."

Voor meer informatie:
Hagai Palevsky
AGAM Greenhouse Energy Systems
hagaip@agam-greenhouses.com 
www.agam-greenhouses


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven