GreenPeak-IT verder met sensortechniek Polariks

GreenPeak-IT, zusterbedrijf van Bosman Van Zaal, heeft op 25 oktober de activa van het sensortechnologiebedrijf Polariks verworven. Polariks is een technologiebedrijf dat zich richtte op visuele herkenningssystemen met behulp van hyperspectrale beelden. GreenPeak-IT kondigde eerder dit jaar een bladkniprobot aan. Het doel is die robot uit te rusten met hyperspectrale camera's.

Op 7 september werd faillissement aangevraagd door Polariks, waarna de curator liet weten dat geïnteresseerden zich mochten melden. Dat is nu dus gebeurd, tot tevredenheid van de curator. Zij laten weten blij te zijn dat het product niet verloren gaat. 

De techniek
Hyperspectrale beeldherkenning bij planten is een krachtige, niet verstorende beeldherkenningstechnologie met als doel inzicht te verschaffen in de gevolgen van biotische stressfactoren op gewassen en om plant parameters over tijd en oppervlakten vast te kunnen stellen. Polariks heeft mobiele apparatuur en analyse-beeldherkenningssoftware ontwikkeld voor hyperspectrale toepassingen.

Vervolgstappen
“Het is de intentie om de commerciële activiteiten van Polarks voort te zetten en uit te bouwen alsmede de systematiek met al haar toepassingen en knowhow verder te ontwikkelen”, stelt Arnoud Bolten, directeur van GreenPeak-IT. Tot nu toe zijn deze mobiele hyperspectrale camera’s gebruikt voor fotosynthese analyse, voor betere oogstplanning, efficiëntere fertigatie en het vaststellen van gebreken in de plant zoals tekorten, vroege vaststelling van ziekten en plantstress.

Eerder dit jaar hebben GreenPeak-IT en VDL ETG hun samenwerking aangekondigd met betrekking tot de marktintroductie van de VDL CropTeq bladkniprobotica. Een van de doelstellingen is om de robotica uit te rusten met deze mobiele hyperspectrale camera’s. De CropTeq robot beweegt zich door de hele kas en stelt de camera in staat de staat van het hele gewas vast te stellen. De herkenningssoftware zal geautomatiseerd de gewasanalyse produceren.

Naast bovengenoemde vervolgstappen zal het online Polariks-platform geïntegreerd worden in het GreenPeak-IT platform en zijn integraties met de interne logistieke systemen van zusterbedrijf Bosman Van Zaal voor fenotyperingsdoeleinden niet ondenkbaar, geeft Arnoud aan. "Dit zijn de volgende stappen richting data gedreven en geautomatiseerde gewasteelt."

Veranderingen voor Polariks
De voormalig eigenaar werkt volledig mee met de kennisoverdracht van Polariks, laat GreenPeak-IT in een persbericht weten, en stelt het GreenPeak-IT team in staat om de hyperspectrale toepassingen verder in de markt uit te bouwen. Verder is het logo aangepast zodat het beter past in de core identity van moederbedrijf Green Innovators.

Voor meer informatie:
Arnoud Bolten
GreenPEAK-IT
info@greenpeak-it.com 
www.greenpeak-it.com 


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven