Havecon viert 15-jarig jubileum

Op de kop af vijftien jaar geleden werd Havecon Kassenbouw opgericht. In Bleiswijk werden op 9 november 2006 de handtekeningen gezet door Aad Voorwinden en Henk Verbakel.

Vijftien jaar later is Havecon uitgegroeid tot een grote internationale speler in de realisatie van turnkeytuinbouwprojecten. De kassenbouwer neemt ons hieronder mee in een stukje geschiedenis over het ontstaan en de ontwikkelingen binnen het bedrijf en de verwevenheid met de Voorwinden Groep.

De naam
Voor velen is de naam van Havecon nog altijd een vraag, waar komt deze vandaan? De naam Havecon  is ontstaan uit een samenvoeging van de H van Henk de A van Aad, de V(e) van Voorwinden en Verbakel en tot slot de ‘con’ van constructie. Doel was om tezamen met de slagkracht van Voorwinden uit te groeien tot een 'toonaangevende bouwer' die kassen van 'ongekende kwaliteit' ging produceren, leveren en bouwen zowel nationaal als internationaal.

Henk Verbakel en Aad Voorwinden in de beginjaren van Havecon

De vroege jaren
De eerste jaren waren spannend en onzeker, het bedrijf moest snel vertrouwen winnen onder haar klanten en nieuwe klanten weten te overtuigen in een markt waar de concurrentie altijd al hevig is geweest. Havecon dankt dan ook de klanten van het eerste uur voor het door hen gestelde vertrouwen in het bedrijf. Dankzij klanten van het eerste uur heeft Havecon kunnen bouwen aan het bedrijf wat het vandaag de dag is.

In 2009 werden de eerste lijnen uitgelegd naar Noord-Amerika, een ambitie die beide ondernemers koesterden. Een prachtig continent waar veel groeipotentie zat en waar ze onderscheidend konden gaan opereren met eigen Nederlandse ‘Voorwinden’ arbeid. Dit resulteerde in 2010 met een eerste opdracht voor Intergrow in de staat New York.

De nauwe samenwerking met Voorwinden was hierin een belangrijk onderdeel. Daardoor kon er altijd goed worden geschakeld tussen de uitvoering, planning en de tekentafel op het kantoor van Havecon. Toen de zonen van Aad, Maik en Kris Voorwinden, toetraden tot het bedrijf werd het bedrijf omgedoopt tot Voorwinden Groep(VWG).

Voorwinden Groep ging verder onder Kris en Maik Voorwinden nadat Aad Voorwinden een stap terug deed

Naar mate de markt zich meer oprichtte werden de mogelijkheden groter, de naam Havecon werd vaker genoemd en kreeg een meer internationaal karakter. Zo kwamen er steeds meer projecten van grote omvang en werd Havecon een bekende speler in het realiseren van hightech state-of-the-art tuinbouwkassen.  

De markt groeide gestaag mee en de vraag naar glastuinbouw-projecten werd groter naarmate de economie zich in de jaren na 2013 oprichtte. Enkele jaren later was het moment dat in Canada de (medicinale) cannabisteelt enorm in opmars kwam. Hiervoor werd vaak Nederlandse kennis in huis gehaald.

In 2017 is Aad teruggetreden als mede-eigenaar binnen Havecon en ook binnen Voorwinden werd de dagelijkse leiding overgenomen door de volgende generatie, Maik en Kris. Aad is nog altijd nauw betrokken binnen de organisatie en is hier ook dagelijks te vinden.

De verhuizing
In 2018 was het moment daar voor een grote verhuizing. Er werd afscheid genomen van de Marconistraat en intreden gedaan in het nieuwe pand aan de Lorenzstraat, een paar straten verderop. Eerst een tijdelijk onderkomen in de fabriek, waarna eind 2019 het nieuwe kantoorpand in gebruik is genomen. Met de eigen productiefabriek voor aluminium en een nieuw, ruimer kantoorpand bood de verhuizing nieuwe mogelijkheden met het oog op schaalvergroting en het voldoen aan de vraag in de markt.


De verhuizing naar het kantoor aan de Lorentzstraat te Bleiswijk

Naast de verhuizing in Bleiswijk werden er ook plannen gemaakt om een kantoor in Noord-Amerika te openen. Om deze markt nog beter te kunnen bedienen was een goede uitvalsbasis nodig. Dit betekende echter niet dat het werk dicht bij huis stil kwam te liggen. Een goede combinatie tussen projecten dicht bij huis en overzeese projecten is hierin altijd het streven.


Havecon bouwt projecten wereldwijd

Internationaal
Op 2 oktober 2018 is het kantoor officieel geopend in Niagara-on-the-Lake, in de staat Ontario, Canada. Een gunstige locatie nabij de Niagara Falls dichtbij de klanten in Canada en ook dichtbij de Amerikaanse grens. Een welkome toevoeging op het steeds internationalere karakter wat Havecon kreeg. Havecon North America levert een cruciale bijdrage op het gebied van Sales, Engineering en Site Management.

In Sarajevo-Bosnië heeft Havecon sinds 2017 een afdeling ter ondersteuning van de Research & Business Development afdeling. De collega’s in Bosnië focussen zich op het ontwerpen en visualiseren van de projecten. Zo leveren zij onder andere de 3D ondersteuningen en visualisaties in de projecten en wordt er nauw samengewerkt met het kantoor in Nederland.

In 2019 is de Atrium Agri groep opgericht waarin Havecon een belangrijke pioniersfunctie heeft genomen, een samenwerking tussen de verschillende partijen om lijnen korter te houden en gezamenlijk (toekomstige) projecten beter aan te pakken. Met de gedeelde kennis vanuit de verschillende soorten samenwerkingspartners wordt er vorm gegeven aan een meer gestroomlijnde ontwikkeling in de sector. Zo wordt er samengewerkt op het gebied van inkoop, R&D en engineering.

Sinds de oprichting in 2006 heeft Havecon een 'gigantische groei' doorgemaakt zonder te vergeten waar het vandaan komt. Een platte organisatie met korte lijnen en toegewijde medewerkers die zich dagelijks inzetten om de klant centraal te zetten en projecten conform afspraak op te leveren. Afspraak is afspraak! Zeg wat je doet en doe wat je zegt, veel complexer maakt men het niet.

Voor meer informatie:
Havecon Horticultural Projects
info@havecon.com
www.havecon.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven