Bijzondere biotoop schittert op Expo 2020 Dubai

Het is een puik staaltje tuinbouwtechniek dat sinds begin deze maand prijkt op de Expo 2020 in Dubai. Een metershoge kegelvormige biotoop biedt midden in het Hollandse paviljoen onderdak aan 10.000 eetbare planten. Met deze bijzondere creatie tonen verschillende tuinbouwtoeleveranciers hoe ze de regio kunnen helpen met het verduurzamen van de voedselvoorziening.

Foto geplaatst met toestemming van Berndnaut Smilde en fotograaf Cassander Eeftinck Schattenkerk. De bijzondere nevel bestaat uit druppels ter grootte van 5-10 micron, geproduceerd door de MJ-Tech installatie. 

Extreme temperaturen
Telen bij extreme buitentemperaturen tot aan wel 50 graden Celsius. Het klinkt voor veel mensen als een sprookje, maar dankzij de tuinbouwtechnologie is dit al jarenlang mogelijk. Dat verhaal is echter nog vrij onbekend. Door deel te nemen aan de Expo 2020 in Dubai, laten onder andere Bom Group, Hoogendoorn Growth Management en MJ-Tech zien dat het wel kan. Veel mensen zullen namelijk denken dat het in de woestijn veel te warm is om groenten te telen of dat er nauwelijks water beschikbaar is.

"En eigenlijk is dat ook hartstikke waar, maar met de juiste tuinbouwtechnieken kan het dus wel," vertelt Jurnjan van den Bremer van MJ-Tech. Het bedrijf produceert hogedruk nevelinstallaties waarmee het de temperatuur in kassen verlaagt en het groeiklimaat geoptimaliseerd kan worden. "Juist in dit soort klimaten wil je het beschikbare water optimaal inzetten om voedsel te telen."

"Door alle recente ontwikkelingen in de wereld realiseert men zich ook hier dat voldoende voedsel, maar vooral ook veilig geteeld voedsel heel belangrijk is," vult Rob de Wit van Bom Group aan. "Gezien de lokale klimaatomstandigheden in de golfregio is dat zeker geen eenvoudige opgave."

Hij weet waar hij over praat: Bom Group kent de weg in het Midden-Oosten. Zo hebben ze het project van Pure Harvest Smart Farms, een turnkey sla- en tomatenkas van ruim 40.000m2 gerealiseerd, en werken ze nu aan de tweede fase. En voor de onderzoeksfaciliteit ’The Water Saving Greenhouse in Riyadh, Saudi-Arabië, rustten ze verschillende onderzoeksafdelingen uit met hun semigesloten Air in Control klimaatsysteem.

Links Foaud Ababou, Sales Manager Middle East, rechts Angela Barendregt, Projectmanager International Business & Strategy, bij de IIVO-process computer in het paviljoen.

Duurzame productie
“In deze regio is het realiseren van de meest efficiënte en duurzame productie essentieel,” bevestigt ook Angela Barendregt van Hoogendoorn. De tuinbouwautomatiseerder is marktleider in het Midden-Oosten en ziet kansen om met hun IIVO-procescomputer de voedselvoorziening in de regio verder te verduurzamen. “Planten zijn zeer goed in staat om aan te geven welke middelen ze op een bepaald moment nodig hebben. Als je die feedback meeneemt, kun je de middelen heel efficiënt inzetten en zo je teelt verduurzamen.”

Er zijn vele technieken die gebruikt worden om de teelt in de regio te verduurzamen. In de indrukwekkende Cone komen die allemaal naar voren. Aan de binnenzijde van de kegelvormige teeltinstallatie groeien oesterzwammen en op de Cone zelf groeien verschillende eetbare planten. Dat kan dankzij het uitgekiende irrigatiesysteem naar de Cone, gesponsord, geleverd en gemonteerd door Bom Group. “De irrigatie naar de planten is volautomatisch en 24 uur per dag gecontroleerd zodat het exact de gewenste hoeveelheid op het exact gewenste tijdstip geeft”, laat Rob zien.

En dat is nodig, want met temperaturen die flink stijgen zijn water en nutriënten voor de planten van levensbelang. Bijkomstig voordeel is bovendien dat het irrigatiesysteem het klimaat in het Nederlandse paviljoen ook een stuk aangenamer maakt, vertelt hij. Daar draagt ook de nevelinstallatie van MJ-Tech aan bij. Door haarfijne nevel te verspreiden in en rondom de cone, daalt de temperatuur en ontstaat een groeizaam klimaat wat de planten vers houdt. “Precies hoe we ook in kassen het klimaat en de teelt kunnen sturen en optimaliseren,” vertelt Jurnjan.

De biotoop ook echt tot leven wekken was een enorm project. Deze foto's zijn van Bom Groep, die de druppelirrigatie, haken en plantpotten monteerden voordat de planten kwamen.

Totale controle
De planten kunnen bovendien 24/7 wereldwijd worden gemonitord. Met de Hoogendoorn IIVO procesautomatisering, sensoren en slimme camera’s laten ze in levenden lijve zien hoe ze de feedback van planten gebruiken om de teelt te optimaliseren. “Zo kunnen we realtime de situatie in en op de Cone monitoren en analyseren,” vertelt Angela. “We zien de duizenden eetbare planten en registreren continu de klimaatomstandigheden zowel binnen als buiten het Nederlandse paviljoen. Al die gegevens verzamelen we in de IIVO-procescomputer en daarmee sturen we mede de teelt weer aan.”

De Expo 2020 Dubai duurt zes maanden. Een van de hoogtepunten tot nu toe was 3 november, de National Flag Day van de Verenigde Arabische Emiraten en de Nationale Dag van Nederland op de Expo 2020 Dubai. “Een unieke dag, iedere sponsor kreeg de gelegenheid een 5 minuten elevator pitch te doen aan Zijne Majesteit de Koning Willem-Alexander en Hare Majesteit Koningin Máxima, minister de Bruijn en burgemeester Aboutaleb. Een inspirerende dag met heel wat kruisbestuivingen voor nieuwe projectideeën,” vertelt Jurnjan.

Ook komende tijd willen de partners de bezoekers inspireren en enthousiasmeren voor lokale voedselproductie met minimaal gebruik van water en fossiele brandstoffen, vertelt Rob. “In het Nederlandse paviljoen is duidelijk te zien dat de techniek er al reeds is. Wij ontwikkelen ons door, de komende jaren, en wij zijn ervan overtuigd dat wij mensen gaan ontmoeten die open staan om met ons mee ontwikkelen!”

“We geloven dat de Expo 2020 Dubai de wereld van gezonde voedselproductie herdefinieert,” besluit Fouad Ababou. “We willen de wereld de datagedreven en duurzame toekomst van de tuinbouw laten zien.”

Voor meer informatie:
Bom Group

info@bomgroup.nl 
www.bomgroup.nl

 

MJ-Tech
info@mjtech.nl
www.mjtech.nlHoogendoorn Growth Management
info@hoogendoorn.nl
www.hoogendoorn.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven