Eerste melding ToBRFV in Saoedi-Arabische en Oezbekistan

Er is melding gemaakt van eerste vondsten van het Tomato brown rugose fruit virus in Saudi-Arabië en Oezbekistan in een wetenschappelijk tijdschrift en in de nieuwste update van de European Plant Protection Organisation.

In Saudi-Arabië werden in januari 2021 ongebruikelijke symptomen waargenomen in verschillende tomatenkassen in de buurt van Riyad, de hoofdstad van Saoedi-Arabië. Op de vruchten werden onregelmatige bruine en gele vlekken en vervormingen waargenomen, die de tomaten onverkoopbaar maakten. Op de bladeren waren de symptomen mozaïekvlekken met donkergroene rimpels en vernauwingen.

In totaal zijn 45 symptomatische bladmonsters verzameld en serologisch getest op een hele reeks belangrijke tomatenvirussen met behulp van een ELISA-labtest uit Duitsland. 38 van de 45 monsters was met minimaal één virus besmet. 24 van de monsters bleek positief op ToBRFV. Lees hier meer over het onderzoek. 

In Oezbekistan werd het virus in oktober 2020 voor het eerst gevonden in een productiekas met tomaten in de regio Ferghana. Vervolgens zou het virus ook tijdens inspecties zijn gevonden in de regio Davlatobod in 2021. Dat meldt de EPPO.


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven