Mogelijkheden op de Poolse markt voor Siciliaanse tomaten

De tomatenmarkt in Polen en het exportpotentieel voor het Italiaanse product zijn twee van de thema’s die aan bod komen op het Symposium del Pomodoro op 29 en 30 oktober 2021 in het Siciliaanse Comiso. Het evenement wordt georganiseerd door het magazine Mensile Agrisicilia en is aan zijn vierde editie toe. Er vinden vergaderingen en conferenties plaats en er is ook ruimte voor een presentatie van het ruime aanbod van het Siciliaanse "rode goud".

Het partnerland van de editie 2021 is Polen. Dankzij de aanwezigheid van Bartolomiej Majda (op foto rechts), adviseur van grote Poolse retailers zoals Biedronka en Auchan Polen, zal het mogelijk zijn om enkele zaken van de Poolse markt nader te belichten, zoals de smaak van de Poolse consument, de teelt in het land, recente verkooptrends en het exportpotentieel voor Siciliaanse telers.

In 2019 besloeg het tomatenareaal in Polen 2.102 hectare, goed voor 677.000 ton productie. Kastomaten worden jaarrond geteeld, ongeveer de helft (1.037 hectare) in kassen en de andere helft in 'non-woven' tunnels. De belangrijkste oogstperiode is van mei tot en met oktober.

De belichte teelt is de laatste jaren steeds populairder geworden, maar daar zijn wel forse investeringen in moderne technologieën voor nodig. De roze tomaat is de meest geteelde tomaat in Polen, omdat de consumptie ervan op de binnenlandse markt het hoogst is. Daarna volgen de Coeur de Boeuf vleestomaat en andere soorten zoals cocktail- en cherrytomaten in verschillende kleuren (onder meer geel en chocoladekleurig).

De situatie is de afgelopen drie jaar telkens heel verschillend geweest, vooral als gevolg van corona. 2020 is economisch gezien een goed jaar geweest voor de telers, want de consumptie van binnenlandse producten nam toen toe omdat import uit Spanje, Nederland en Turkije in moeilijk vaarwater was terechtgekomen.

Dit jaar hebben de aanzienlijke stijgingen van de prijzen van elektriciteit, meststoffen, brandstof (in Polen worden de kassen verwarmd met steenkool) en gas het de telers onmogelijk gemaakt winst te boeken. De situatie verslechtert elke dag, maar de telers hebben hun productiepatroon voor 2022 niet gewijzigd. De productiekosten zullen naar verwachting verdubbelen en vermoedelijk zal de import vanuit landen als Spanje en Turkije toenemen. Ook al stijgen de productiekosten ook daar, die landen hebben een beter klimaat voor de teelt van tomaten. Daarom zal de teelt en het inkoopbeleid van de Poolse retail sterk worden beïnvloed door de stijging van de energieprijzen. Koude landen zullen in de hoek zitten waar de klappen vallen en de warmere mediterrane landen zullen kunnen profiteren om te exporteren. Sicilië behoort tot het kransje van de gelukkigen.

De eisen van de Poolse retail zijn in de eerste plaats hoge productkwaliteit, correcte sortering en verpakking, de afwezigheid van MRL's en de toepassing van geïntegreerde gewasbeschermings-strategieën.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven