Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Kansen en bedreigingen centraal tijdens koplopersdiner

Op woensdag 24 april vond het eerste koplopersdiner van dit jaar plaats in het De Ruiter Seeds Experience Center in Bleiswijk. Dit evenement, georganiseerd door de gemeente Lansingerland, bracht de spelers binnen de tuinbouwsector samen voor een avond vol inzichten, netwerken en inspiratie.

Wethouder Leon Hoek opende de avond door het belang van samenkomen en samenwerken te benadrukken. Het koplopersdiner is daar een voorbeeld van. Gastheer Nico van Vliet nam het stokje over en verwelkomde de gasten in het Experience Center dat jaarlijks 3000 bezoekers verwelkomt.

Verkenning van het Horti Science Park
Na de inleidende sprekers deelde kwartiermaker Evert Jaap Lugt de resultaten van de verkenning van het Horti Innovation Center (HIC). Dit onderzoek, uitgevoerd in de maanden september tot november 2023, omvatte gesprekken met meer dan 30 vertegenwoordigers uit de sector. Lugt onthulde de conclusies en aanbevelingen. Thema's als start-up creatie, innovatieprogramma's en het Horti Science park als fysieke locatie passeerden de revue. De initiatiefnemers WUR, Yes!Delft, Startlife en de gemeente Lansingerland ambiëren hiermee het regionale ecosysteem te versterken.

Project Joyride
Joseph Peller van de Wageningen University & Research (WUR) nam het podium om het publiek te informeren over het project Joyride, gericht op onder andere klimaatvraagstukken. Met de groeiende uitdagingen rond arbeidskracht in de glastuinbouw, verkende het project manieren waarop technologische oplossingen zoals robots en geavanceerde gereedschappen kunnen bijdragen aan het aantrekkelijker maken van deze sector voor werknemers.

Opkomst
Het koplopersdiner trok de volgende lijst van deelnemers: WUR, Delphy, Havecon, Koppert, Mr Seeds / Qualitypeppers, Ovata, Stolk Brothers, Deruned / Houweling, Hoogeveen Plants Klugt Quality Plants en Oostland Company. Deze spelers deelden hun inzichten en ervaringen wat resulteerde in discussies en waarbij nieuwe contacten gelegd werden.Deelname aan toekomstige events
Maandelijks organiseert gemeente Lansingerland bijeenkomsten in één van de acht polders van Lansingerland. Daarbij ligt de focus op principes van duurzaamheid: schoon, veilig en toekomstbestendig. Daarnaast legt de gemeente een nadruk op de toekomst van het Horti Science cluster. Dit blijkt onder meer uit het initiatief om toekomstige generaties ondernemers te betrekken via samenwerking met Tuinbouw Jongeren Oostland (TJO). Samen organiseren TJO en de gemeente Lansingerland eens per kwartaal het Horti Science Café, waar alle ondernemers uit Lansingerland welkom zijn. De eerstvolgende sessie staat gepland op 5 juni. Voor meer informatie en aanmeldingen kunnen geïnteresseerden contact opnemen met projectmanager Anne van Winden via [email protected].

Bron: Gemeente Lansingerland

Publicatiedatum: