Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Tropisch teeltproject op Malediven staat in de startblokken: Wie legt er nog meer geld in?

Tholen – “De afgelopen anderhalf jaar is er in de wereld weinig gebeurd, maar juist daardoor voor ons heel veel.” Dat klinkt tegenstrijdig, maar in het geval van Resilient Island, dat aan een tropisch teeltproject werkt, vat het goed de afgelopen anderhalf jaar samen: door de coronacrisis is de importafhankelijkheid van eilandstaten nog meer aan het licht gekomen, doordat vliegtuigen met toeristen én met eten niet meer invlogen. De Nederlandse start-up wist een partij uit de Malediven te binden waarmee samen het teeltproject dusdanig is doorontwikkeld dat nu naar financiering gezocht kan worden.


Eilandaanblik september 2021

“Wij hebben ons oorspronkelijke idee van 1 hectare semigesloten kas breder getrokken. In het masterplan dat er nu ligt zijn we van één semigesloten kas naar een completer plan gegroeid, waarin verschillende teeltfaciliteiten en -technieken worden ingezet om een breed scala aan gewassen te kunnen aanbieden”, vertellen Sebastiaan Brouwer en Trang Phan. Samen met Melchior Bos en Stan van Stralen begonnen zij een aantal jaar terug in het kader van een studieopdracht aan het project, waaruit inmiddels een bedrijf is ontstaan waarvan zij alle vier medeoprichter zijn.


Het team van Resilient Island was in september voor de derde keer op de Malediven.

Masterplan
Afgelopen september werden voor de derde keer de Malediven bezocht. Met de Maldivische partner die vorig jaar zomer Resilient Island had benaderd is het eiland dat ze samen gaan ontwikkelen bezocht. Het gaat om een eiland van 2 kilometer lang waar je als je even goed doorstapt na een uurtje rond bent. Trang vertelt dat ze het afgelopen jaar als Resilient Island onderdeel zijn geworden van een groter plan. “Daar hebben we een jaar lang aan gewerkt en met ons recente bezoek is dat proces nu afgerond. Een echte mijlpaal voor ons.”

De partij waarmee Resilient Island samen is gaan werken, teelt al meerdere jaren groenten en fruit op het eiland. Trang: “In de Malediven kun je eilanden ontwikkelen, mits je daarvoor een goed en door de overheid goedgekeurd plan voor indient. Als zo’n plan goedgekeurd is, krijg je doorgaans twintig tot dertig jaar een lease op het eiland met een mogelijkheid tot verlenging.”

Trang, hier op de voorgrond bij bestaande landbouw op het eiland: “Ons doel is om een energieneutraal, circulaire en lokaal voedselproductie eiland te creëren: de ultieme showcase voor eilandstaten.”

Voorbeeldeiland
De visie van beide partijen ligt op één lijn. Trang: ”Dat was voor ons heel belangrijk in de zoektocht naar een partner.” Vorig jaar vertelde Carmen Jansen op de Haar, ook bij het project betrokken, al dat de Nederlanders niet van plan waren met het eerste de beste partner in zee te gaan. Men zocht naar een partner me dezelfde visie. “Sommigen zeggen wel duurzaamheid na te streven maar daar komt in de praktijk weinig van terecht”, aldus Carmen destijds.

De keuze om het project breder dan ‘alleen’ een kas te trekken kwam tot stand uit de wens van beide partijen om er een echt voorbeeldeiland van te maken. Bovendien bracht de coronacrisis, voor zover dat niet al bekend was, aan het licht hoe kwetsbaar de Small Island Developing States zijn op het gebied van zelfvoorzienendheid.

Net als de meeste andere eilandstaten zijn de Malediven een afgelegen eilandengroep die zich grotendeels op import richten als het om de voedselvoorziening gaat. Sebastiaan: “Uit marktonderzoek dat we hebben gedaan bleek dat ze op de Malediven bijna al hun groenten en fruit importeren. Die import willen we reduceren door middel van het lokaal telen van die groenten en fruit. Niet in alle gevallen is daarvoor een hightech kas nodig. Ook lowtech kassen en landbouw zijn hiervoor belangrijke componenten. Wij zorgen voor bijna elk gewas voor een oplossing op maat.”

Op toer over het eiland. Los van de productieteelt komen er ook onderzoeksfaciliteiten op het eiland. Sebastiaan: “We zouden graag zien dat wetenschappers naar het eiland komen om specifiek onderzoek te doen, juist in deze tropische situatie. Niet alleen onderzoek op het gebied van voedselproductie, maar ook onderwerpen als aquacultuur, klimaatverandering, mariene biologie, maatschappelijk betrokkenheid etc. Het moet één groot bruisend innovatie-eiland worden.”

Teelttraining
Naast marktonderzoek werd ook een haalbaarheidsstudie uitgevoerd. Die is inmiddels afgerond. Afgelopen maand werden verder met diverse partijen op de eilanden gesprekken gevoerd en aanbevelingsbrieven binnengehaald. Belangrijk daarbij is dat Resilient Island niet alleen ‘een kas komt neerzetten’, maar ook de hele operationele fase verzorgt. Trang: “Het aantal agronomen op de eilanden is nu nog op de vingers van één hand te tellen en vaak hebben zij dan nog leren telen in het buitenland. Wij willen graag meer telers op gaan leiden.” Sebastiaan vult aan: “Eigenlijk willen we, net als in Nederland, de land- en tuinbouwsector weer aantrekkelijk maken voor jongeren. We willen in één keer teeltfaciliteiten en teelttraining brengen.”


Een kokosplantage op het eiland

Voor de komst van die teeltfaciliteiten werd al samengewerkt met kassenbouwer Van der Hoeven Horticultural Projects, terwijl voor de klimaattechnologie in de kas met Hoogendoorn Growth Management en LetsGrow.com al partners gevonden zijn. Ook werden, na een breed gedeelde oproep, ook twee Nederlandse telers gevonden die bereid zijn het teeltproject met hun kennis en kunde te ondersteunen. En met het binden van de partij uit de Malediven zelf werd ook kennis over transport en tropisch landbouw binnengehaald. Trang: “Die kennis en expertise bleek bij onze partner al aanwezig.”

Investeerders binden
Desondanks is Resilient Island nog steeds volop naar partners op zoek. Sebastiaan. “Extra telers maar ook extra partners mogen zich zeker nog bij ons melden. Ondertussen ligt onze focus het komende half jaar vooral op het binden van investeerders. Op dat punt in onze ontwikkeling zijn we nu beland. De haalbaarheidsstudie gaat ons helpen. Het totale project wordt gecoördineerd door een ervaren projectmanager die vanuit zijn internationale ervaring kennis heeft in fondswerving voor projecten met een soortgelijke omvang."

Momenteel is de projectleider bezig met het evalueren van buitenlandse subsidies en fondsen. Ook zijn er al gesprekken gaande met geïnteresseerde partijen die willen investeren. In Nederland worden die partijen ook gezocht. "Belangrijk is dat wat wij op de Malediven willen gaan doen, ook elders toegepast kan worden. Dat maakt het voor investeerders met dezelfde visie, maar uiteraard doorgaans ook de wens om hun geld te zien renderen, interessant.”


Ook een lokaal buureiland werd bezocht

Voor meer informatie:
Sebastiaan Brouwer
Trang Phan
Resilient Island B.V.
info@resilientisland.com 
www.resilientisland.com