Marina Martin Curran, Vivent:

"Elektrische signalen variëren naar gelang stressgehalte van plant"

Cannabistelers zijn steeds weer op zoek naar technologische verbeteringen in de tuinbouwsector. Eén van die technieken is ontwikkeld door Vivent en luistert naar de naam PhytlSigns. De techniek, 'een soort acupunctuur', is ook te bewonderen in Tomatoworld. Hoe het precies zit en wat bijvoorbeeld cannabistelers ermee kunnen, vertelt Marina Martin Curran, de duurzaamheidsmanager van het Zwitserse bedrijf. 

Planten en telers communiceren 
"Ons bedrijf werd in 2012 opgericht met de overtuiging dat planten communiceren en dat ze dit doen via elektronische signalen. Deze variëren, afhankelijk van de hoeveelheid stress van de plant." Na jarenlang onderzoek heeft het bedrijf PhytlSigns ontwikkeld, een oplossing die deze signalen bijhoudt ten behoeve van de teler.

Marina Martin Curran, duurzaamheidsmanager van Vivent

"We weten bijvoorbeeld dat de plant een duidelijk signaal afgeeft wanneer deze te weinig water heeft," legt Marina uit. "Telers die toegang hebben tot deze informatie kunnen dan al in actie komen voordat de plant fysieke symptomen gaat vertonen. Dit kan het verschil betekenen tussen een productie van gemiddelde en hoge kwaliteit."

Een verschil in de productie wordt ook beïnvloed door de voedingsstoffen die de teler aan de plant geeft. "Meestal is dat het geheime recept van de teler," vervolgt ze. "Onze technologie kan deze kennis ondersteunen. Een teler weet dan welke voedingsstoffen de plant tekort komt en kan zo het recept verfijnen."

Een ander stresselement voor planten zijn pathogenen, vooral bij de zeer gevoelige cannabisplanten. "Cannabistelers zijn, net als alle anderen, niet immuun voor aanvallen van schimmels, bacteriën en insecten," zegt ze. "In deze stressvolle situaties geven planten specifieke elektronische signalen af. Daarom werken we met algoritmes om verschillende ziektes te diagnosticeren voordat ze zichtbaar zijn. De teler ontvangt dan op tijd een waarschuwing, zodat ze de geïnfecteerde plant kunnen behandelen."

Hoe het apparaat werkt
De PhytlSigns solution heeft 8 elektrodes die op 8 verschillende planten kan worden toegepast. Elke kabel heeft twee naalden: een gaat naar de bovenkant van de stengel en de andere wordt lager geplaatst. "Op deze manier meten we de mogelijke verschillen en wordt er een signaal naar het scherm gestuurd," zegt Marina.

Plantcommunicatie
Het apparaat maakt plantcommunicatie mogelijk. "We blijven het apparaat verbeteren," vervolgt ze. "We willen weten hoeveel informatie telers van hun planten willen krijgen. We kunnen bijvoorbeeld werken aan een algoritme dat een melding stuurt wanneer een plant bijna gaat bloeien. Dit is waardevolle informatie voor veredelaars bijvoorbeeld als ze op zoek zijn naar genen. Als telers daar interesse in hebben, kan Vivent werken aan een algoritme dat aangeeft wanneer specifieke cannabinoïden hogere concentraties bereiken. Dat kan belangrijk zijn als een teler zijn THC-gehaltes binnen een bepaalde limiet moet houden."

Telers die voorop willen blijven lopen, moeten elk klein detail van de cannabisteelt kennen. "De cannabissector groeit snel, vooral hier in Zwitserland," zegt Marina. "Binnenkort zijn er hier weer wijzigingen in de wet- en regelgeving en de Zwitserse overheid wil heel graag een goed voorbeeld zijn voor de cannabisproductie. De cannabis die hier wordt verkocht, wordt lokaal en biologisch geteeld. Na de medische cannabis, willen ze uitbreiden naar de recreatieve cannabis. De technologie van Vivent kan ook bruikbaar zijn bij de teelt van biologische cannabis."

Voor meer informatie:
PhytlSigns
phytlsigns.com


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven