Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Ik kom in de praktijk zelfs gevallen tegen van 40% te veel licht"

Door het meten van de fotosynthese-efficiëntie van een plant kan de productie met 5-10% worden verhoogd. Het vaststellen van de fotosynthese zonder de plant te beschadigen is echter een uitdaging.

PhenoVation ging die uitdaging aan en creëerde de CropObserver. Vincent Jalink vertelde er eerder dit jaar over en legt nu uit dat naast een productieverhoging goed inzicht in fotosynthese-efficiëntie ook van groot belang kan zijn in de huidige energiecrisis.

"Zeker in deze tijd van hoge gasprijzen is het goed om te weten of je net 5% of 10% teveel licht geeft want dan kan je veel besparen op je energierekening. Ik kom in de praktijk zelfs gevallen tegen van 40% te veel licht", schrijft hij op LinkedIn

'Hartslag'
Hij schrijft dat veel telers hem niet exact kunnen vertellen hoeveel mol licht ze hun gewas geven. "Vaak weten ze dat ze bij bijvoorbeeld 400 watt instraling gaan schermen, maar wat krijgt de plant nu echt en hoe reageert de plant hierop? Door middel van sensoren kan je dit inzichtelijk maken. Denk hierbij aan een PAR sensor in het gewas om exact te meten hoeveel PAR licht de plant krijgt. Maar wat zegt dit over de plant?

Wanneer we als mens naar de huisarts gaan omdat we bijvoorbeeld last hebben van onze longen gaat de arts ook echt naar je longen luisteren om te kunnen achterhalen wat er mis is met je. Met planten doen we dit niet. We kijken naar ze en we zeggen vaak 'ze staan er goed of slecht bij' maar wat is goed of slecht? We meten niet echt IN de plant.

Door middel van het meten van de efficiency van fotosynthese kunnen we exact zien hoe de “hartslag” van de plant verloopt. De efficiency van fotosynthese zegt namelijk iets over het proces van de fotosynthese en als deze goed verloopt dan weet je dat de plant zich ook goed “voelt”."

Phenovation biedt hiervoor de CropObserver aan. De CropObserver meet meer dan 17.000 punten per dag op een afstand van 2 meter van het gewas. Daarmee kan de CropObserver advies geven over het aantal mollen per dag wat de teler aan zijn of haar gewas geeft maar ook of het gewas bepaalde pieken van lichtinstraling kan verdragen. 


De CropObserver 

Voor meer informatie:
Vincent Jalink
PhenoVation

vincent.jalink@phenovation.nl
www.phenovation.com
Linkedin