geen alternatief voor plastic strips

"Zonder oplossing kunnen we per 1 januari geen geboste groenten meer afzetten"

Plastic gaat in de band in de Franse AGF-sector. Op12 oktober is een  verordening gepubliceerd met betrekking tot het verbod op plastic verpakkingen. Ook het gebruik van de plastic strips voor het bossen van groenten is dan verboden.  

"Tijdens de besprekingen over de eerste concepten van de verordening en in de gesprekken met de CNA en CTIFL werd niet gedacht dat de strips door het verbod zouden worden geraakt. Het blijkt echter dat het verbod geldt voor alle plastic strips, dus ook voor die voor geboste groenten en asperges. De veelgemaakte fout is dat er wordt gedacht dat we kunnen werken met raffia, maar natuurlijke raffia is ongeschikt", legt salesmanager voor groenten en fruit bij Fleuron d'Anjou Brahim El Hasnaoui uit.

Foto aangeleverd door Fleuron d'Anjou

De meeste professionals binnen de sector hadden al geanticipeerd op de komende veranderingen, met uitzondering van die met betrekking tot het verbod op het gebruik van de plastic strips voor geboste groenten. "Niemand had verwacht dat de term ‘strips’ aan de verordening zou worden toegevoegd. Als er geen oplossing wordt gevonden, kunnen we per 1 januari geen geboste groenten meer afzetten."

Geen alternatief 
Voor geboste groenten is op dit moment geen alternatief. "Echte, natuurlijke raffia is niet aangepast aan vochtige omgevingen en hennep- of vlasgaren zijn ook niet geschikt omdat ze de producten kunnen beschadigen."

Voor asperges geldt een vergelijkbare situatie, waarin de flowpack al was vervangen door een elastische strip. "Hetzelfde geldt voor asperges, aangezien 40% van onze partijen asperges gebost wordt afgezet. We zullen ze dus niet meer in deze vorm kunnen afzetten."  

Foto aangeleverd door Fleuron d'Anjou

"Per 1 januari mogen er wellicht geen radijsjes meer in het schap liggen"
De verordening gaat echter nog een stap verder: er mogen per 1 januari wellicht ook geen radijsjes meer in de schappen liggen, volgens Brahim. "Onze radijsjes in bigbags kunnen niet meer worden afgezet, omdat het flowpacks zijn, net als de geboste radijsjes.”

Foto aangeleverd door Fleuron d'Anjou

“Bij de radijsjes waren het met name de geboste exemplaren van de hoogste kwaliteit en lagen de prijzen tussen de € 1,49 en de € 2 waarvoor dit geldt. Een paar jaar hadden we ook de zak van 200 g, het hele jaar verkrijgbaar voor € 0,99, beter toegankelijk voor iedereen. We moeten een andere verpakking zien te vinden die onvermijdelijk extra kosten met zich mee zal brengen. We kunnen onze radijsjes dus niet langer afzetten voor € 1, anders zullen er helemaal geen radijsjes meer beschikbaar zijn."

Mobilisatie 
De sector hekelt het gebrek aan overleg en het negeren van de voorstellen. "We nemen al vanaf het begin deel aan de discussies, met Interfel en Felcoop, dus we doen echt ons best om de juiste informatie over te brengen. De Franse minister van Ecologische Transitie Barbara Pompili bracht ons zelfs een bezoek tijdens een openbare bijeenkomst in het departement Maine-et-Loire. Daar hebben we geprobeerd haar over het onderwerp te waarschuwen, maar de verordening is een week later toch zonder overleg gepubliceerd."

"Op dit moment proberen we in de sector samen te werken, om ons te kunnen mobiliseren om samen het probleem onder de aandacht te kunnen brengen, maar ik heb het gevoel dat niemand luistert. Zowel de wet als de verordening zijn zonder pardon aangenomen. Het is alsof je een fles in zee gooit!"

Foto aangeleverd door Fleuron d'Anjou

Een ramp voor gespecialiseerde telers
Dit alles heeft een aanzienlijke financiële impact op de situatie waarin gespecialiseerde telers zich bevinden voor wie geboste groenten een belangrijk deel van hun omzet uitmaken. "In onze regio zijn geboste groenten nog steeds belangrijke producten. Radijsjes worden het hele jaar door geteeld, met producties verspreid over het hele jaar, in open velden en onder folie", legt Brahim El Hasnaoui uit. "Dit betekent forse investeringen, vooral ook in arbeid(skrachten), omdat de producten met de hand worden geoogst."

Voor meer informatie:
Brahim El Hasnaoui 
Fleuron d’Anjou
+33 (0)241 530 480
fleurondanjou.fr


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven