Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Pleidooi voor LED in webinar

In afgelopen maand gehouden webinar heeft een panel van experts naar eigen zeggen 'een heleboel mythes rond ledbelichting' ontkracht.

Experts van het Amerikaanse DesignLights Consortium (DLC) en particuliere adviesbureaus behandelden diverse onderwerpen, zoals onder meer spectrumwetenschap, perifere groeifactoren en de betaalbaarheid van ledbelichting.

Leora Radetsky, Senior Lighting Scientist bij DLC, ontkrachtte eerst de volgens hem 'mythe' dat leds de vergelijking niet zouden doorstaan met HPS-verlichting. Ze merkte op dat honderden ledarmaturen op de DLC-lijst elk HPS-systeem kunnen evenaren of zelfs overtreffen, inclusief een 1000W DE HPS-armatuur. Bij het meten van de PPF, wat correcter is dan gebruik te maken van de meer archaïsche en onnauwkeurige Lumens, blijken ledlampen zowel effectiever als efficiënter.

Verschillende lichtkleuren
Radetsky pleitte voor wit licht en legde tot op zekere hoogte het verband tussen lichtkwaliteit en bladdichtheid uit. Een opvallende grafiek uit een NASA-onderzoek uit 2015 toonde het vermogen van verschillende kleurgolflengten aan om licht door te geven in de sla-, komkommer- en sojabonenteelt (d.w.z. doordringen tot voorbij het eerste plantoppervlak).

De resultaten illustreren duidelijk, zo legde Radetsky uit, dat violet en blauw licht heel weinig doordringen tot de onderste gedeelten van het gewas. “Groen en oranje licht dringen iets meer door, rood is niet zo goed als groen en oranje, en verrood dringt redelijk goed door.” Maar het is vooral wit licht dat voor meerdere transmissiewegen door de bladeren zorgt.


Foto: Fluence

Ledbelichting biedt in vele opzichten meer flexibiliteit dan HPS-belichting, maar vooral als het gaat om lichttransmissie, stelt Radetsky. Zij merkte op dat leds dicht bij het bladerdak - en zelfs in het bladerdak - kunnen worden geïnstalleerd om de PPFD en de spectrale mix te vergroten. De lagere warmteafgifte van leds komt de controle van de omgeving en de gewasbescherming volgens haar ten goede, maar is ook kostenbesparend.

Vervolgens ontkrachtte Erico Mattos, directeur van Glase, de 'mythe' dat leds de gewaskwaliteit negatief zouden beïnvloeden. Hij benadrukte dat de omgeving heel goed gecontroleerd kan worden wanneer gebruik wordt gemaakt van ledbelichting en dat leds bovendien de sleutel zijn tot het optimaliseren van de teeltruimte. Uiterst belangrijke factoren zijn (1) water- en nutriëntenopname, (2) temperatuurregeling, (3) CO2-regeling, (4) ventilatie en luchtstromen en (5) ontvochtiging worden allemaal vergemakkelijkt en verbeterd door de flexibiliteit en de mogelijkheden van ledbelichting.

Tegen het einde van het webinar besprak Lauren Morlino, technisch manager bij Evergreen Consulting Group, de betaalbaarheid en betrouwbaarheid van ledbelichting in vergelijking met het behouden van bestaande systemen. Ze doorbrak de 'mythe' dat leds duurder zijn en benadrukte dat telers best de lijst met de door DLC goedgekeurde producten raadplegen bij de aanschaf van nieuwe belichtingssystemen of bij het werken met nieuwe fabrikanten.

Als het op betaalbaarheid aankomt, houdt ledbelichting een overvloed aan kostenbesparende en winstversterkende elementen in. Vanwege het positieve effect van ledsystemen op lokale elektriciteitsnetwerken en de veiligheid van werknemers, is er bovendien voldoende toegang tot subsidies en kortingen.

Voor meer informatie:
Fluence
www.fluence.science
Publicatiedatum: