Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

De 5 belangrijkste verschillen tussen lucht- en watergekoelde leds

Voor een optimale werking moeten ledlampen koel blijven, want als een led (te) warm wordt, verliest het haar kracht en werking aanzienlijk. Daarnaast is de kans op een vervroegd defect groot. Daarover schrijft Oreon. De tuinbouwbelichtingsproducent deelt de volgens haar vijf belangrijkste verschillen tussen lucht- en watergekoelde leds hieronder. 

Er zijn meerdere methodes om warmte van leds te scheiden. Zo koelt Oreon haar ledarmaturen met water. De meeste ledleveranciers in de glastuinbouw koelen hun armaturen echter met lucht. Reden genoeg om deze twee uitersten te vergelijken. Wat doet een watergekoelde ledarmatuur precies? En hoe werkt een luchtgekoelde ledarmatuur? Wat zijn de voornaamste verschillen uiteindelijk?  

Watergekoelde leds
Wereldwijd zijn er slechts enkele aanbieders van watergekoelde ledarmaturen (waaronder Oreon). De techniek achter deze waterkoeling is ingenieus en in continue ontwikkeling, maar eenmaal geïnstalleerd gaat de volledige werking automatisch. De ledarmaturen worden op elkaar aangesloten met buizen, waar koud water doorheen stroomt. Dat water gaat vanuit een bassin langs alle ledarmaturen en wordt vervolgens weer opgevangen. De elektronica en het water komen nooit met elkaar in directe aanraking, waardoor kortsluiting uitgesloten is. Het grote voordeel is dat de warmte direct afgevoerd wordt, waardoor een stabiele temperatuur gegarandeerd is; de teler heeft de controle. Veel telers kiezen ervoor om de gewonnen warmte her te gebruiken. Een duurzame keuze, de warmte is immers al voorradig.   

Luchtgekoelde leds
Verreweg de meeste ledarmaturen worden gekoeld door lucht. Er is een onderscheid te maken tussen passieve en actieve koeling. Een actieve luchtkoeling werkt bijvoorbeeld met een externe ventilator, die de ledarmaturen koel houden.

Een passieve luchtkoeling werkt met koelvinnen. Als een armatuur opwarmt, stijgt de warme lucht rondom de lamp op. Hierdoor komt een luchtstroom langs deze vinnen op gang, wat voor afkoeling zorgt. Het aantrekkelijke van deze manier van koelen, is dat het heel eenvoudig te installeren is en dat er weinig elementen bij komen kijken. Het nadeel is dat de warme lucht die van de leds wordt afgevoerd, in de kas blijft. Op een zeker moment moet deze warme lucht worden afgevoerd. Als de kas gelucht wordt, verlies je ook gelijk kostbare CO2. Een tweede nadeel is dat je geen controle over de temperatuur van de leds hebt; hoe warmer het in de kas is, hoe warmer de leds ook worden.  

Maar wat zijn de vijf belangrijkste verschillen tussen de water- en de luchtgekoelde ledarmaturen?

1. Installatie
De installatie van de luchtgekoelde ledarmaturen is eenvoudig, maar ledarmaturen én een waterkoeling? Die combinatie lijkt nogal ingrijpend en ingewikkeld. Maar dat is het niet. De installatie van de waterkoeling is eenvoudig en de buizen van de waterkoeling nemen nauwelijks extra ruimte in beslag. De voordelen van deze ledarmaturen zullen al snel zicht- en merkbaar worden. Wat installatie betreft is er eigenlijk geen verschil tussen water- en luchtgekoelde armaturen.

2. Grootte
De watergekoelde ledarmaturen van Oreon zijn een stuk kleiner dan de luchtgekoelde armaturen. Dat komt omdat luchtgekoelde armaturen oppervlak nodig hebben voor de koelvinnen. Hoe minder vinnen er zijn, hoe warmer de led moet worden om de energie af te geven aan de lucht. Die hitte wil je juist zoveel mogelijk voorkomen. De armaturen van Oreon zijn slechts een derde zo groot in vergelijking tot luchtgekoelde ledarmaturen. Bovendien zijn de luchtgekoelde armaturen ook aanmerkelijk zwaarder. Daarnaast geldt: hoe groter een armatuur, hoe meer schaduw in de kas.

3. Warmte
Water en elektriciteit vormen in theorie geen voor de hand liggende combinatie. Water is echter wel een betere geleider dan lucht. De waterkoeling van Oreon is volledig gescheiden van de elektronica en zorgt ervoor dat de warmte wordt weggeleid die deze elektronica veroorzaakt. Dat opgewarmde water stroomt via de buizen, de kas uit.

Bij luchtgekoelde armaturen werkt dat net iets anders. De warme lucht wordt weliswaar weggehouden bij het armatuur, maar blijft wel in de kas. Niet ieder gewas heeft hier last van, maar deze warme lucht zal op zeker moment wel de kas uit moeten. Telers zijn genoodzaakt om te luchten, wat bijvoorbeeld tot verlies van CO2 leidt en schermen in de avonduren niet mogelijk maakt.

Een ander voordeel van de waterkoeling van Oreon is dat het warme water her te gebruiken is. Je kunt hier bijvoorbeeld het gietwater voor de planten of de teeltvijvers mee opwarmen. 

De voordelen uiten zich nog meer bij indoor- en vertical farming. Bij luchtgekoelde armaturen zijn ducts nodig die koele lucht over de armaturen blazen. Dat maakt de uitdaging groter om controle over het klimaat te behouden; veel gewassen hebben er last van als er een constante koude luchtstroom is. Met watergekoelde ledarmaturen is de teler beter in staat de temperatuur onder controle te houden.

4. Levensduur
Om het maximale uit je ledverlichting te halen, moeten de omstandigheden ook perfect zijn. De koeling is daarbij heel belangrijk. Als een plantje veel licht nodig heeft, moet de led tot het maximale in staat zijn. Bij overhitting lukt dit niet. Voor de ledarmaturen van Oreon geldt L90 B05 bij 50.000 uur. Dit houdt in: het armatuur behoudt 90% van zijn lichtopbrengst in minimaal 95% van de armaturen na 50.000 branduren (B05: 5% eronder, 95% erboven). Daarmee realiseert Oreon een zeer lange levensduur, bij luchtgekoelde armaturen neemt de lichtopbrengst aanzienlijk eerder af.

5. Prijs
De watergekoelde ledarmaturen van Oreon zijn in aanschaf goedkoper dan vergelijkbare luchtgekoelde armaturen. Uiteraard komen er nog wel wat kosten voor waterkoeling bij. Deze kosten voor koeling zijn vrij beperkt en verdient zich vaak vrij snel terug, zeker als de lucht in de kas anders actief gekoeld zou worden. Niet alleen de installatie van de ledarmaturen moeten in ogenschouw genomen worden. Wat betreft het verschil tussen water- en luchtgekoeld, kun je daarbij denken aan het verlies en dus compensatie van CO2 , de energiekosten -het gebruik van lucht kost meer dan het gebruik van water-, het hergebruik van het warme water en de volledige controle over je gewassen en de winsten die daarbij komen kijken. Ook belangrijk is de betrouwbaarheid. Doet het armatuur wat het belooft dat het doet?

Water- en luchtgekoelde ledarmaturen zijn dus een wereld van verschil, waarbij lucht het meeste op de markt aangeboden wordt. Watergekoelde ledarmaturen lijken op het eerste gezicht een stuk ingewikkelder, maar zijn vrij eenvoudig geïnstalleerd. Wanneer het water door de buizen stroomt, blijven de ledarmaturen koel en de kas blijft op een stabiele, gecontroleerde temperatuur. Watergekoelde ledarmaturen garanderen jarenlang probleemloos telen. 

Voor meer informatie:
Oreon
info@oreon-led.com
www.oreon-led.com

Publicatiedatum: