Nieuw breedspectrum armatuuur voor tussenbelichting gepresenteerd op GreenTech

Op de GreenTech heeft Fluence by Osram vorige week haar nieuwe VYNE armatuur voor tussenbelichting gepresenteerd. De VYNE-modules zijn beschikbaar in 2,5 en 2 meter en bieden niet alleen het traditionele spectrum met rood en blauw, maar ook een breed, wit spectrum, dat Fluence onder de naam R6 aanbiedt.
Het rendement varieert van 3,0 µmol/J voor het witte spectrum, tot aan 3,3 µmol/J voor het R9B-spectrum, het rood/blauwe spectrum. Het nieuwe VYNE armatuur kent een PPF van 120 µmol s-1 per meter.

Testen
"Tijdens het seizoen van 2020-2021 hebben we uitgebreid kwantitatief onderzoek gedaan aan de Universiteit van Wageningen," zegt dr. Theoharis Ouzounis van Fluence. "In drievoudig gerepliceerd onderzoek, geleid door Leo Marcelis en Ep Heuvelink, hebben we het effect getest van verschillende combinaties topbelichting en tussenbelichting. We onderzochten het effect van een breed spectrum in twee verschillende tomatenvariëteiten. De resultaten bevestigen de huidige wetenschappelijke opinie dat tussenbelichting in donkere maanden alleen zin heeft als je boven het gewas ook met een hoge PPFD belicht."

Volgs Theo Tekstra, technisch directeur van Fluence by Osram, is het brede R6-spectrum niet alleen heel efficiënt, maar biedt het ook een comfortabelere werkomgeving voor de medewerkers. "De intense, paarse belichting kan voor medewerkers heel indringend en intens zijn."

"In combinatie met bovenbelichting met een breed spectrum bieden we nu een efficiënte oplossing voor tomaten. Tegelijkertijd is er hiermee ook tussenbelichting mogelijk bij andere gewassen, zoals komkommers. Daar moet het spectrum op toegepast zijn: als het niet toereikend is, zijn je resultaten ook niet optimaal. Daarom hebben we ons onderzoek naar tussenbelichting opgeschaald en hebben we daar ook twee komkommervariëteiten in opgenomen."


Theo Tekstra 

VYNE is vanaf het eerste kwartaal van 2022 beschikbaar.

Voor meer informatie:
Fluence
www.fluence.science


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven