"Biologische bestrijding bodemschimmels in opkweek helpt telers"

Het biologische fungicide Asperello bestrijdt bodemschimmels. Als plantenkwekers dit middel al toedienen, is het effect het grootst. Dat vertelt Cindy Callens, Product Manager Biopesticides bij Biobest. "Vroege inzet zet telers van tomaten, paprika’s en komkommers bij de start van het seizoen direct op een voorsprong."

Biobest introduceerde Asperello T34 Biocontrol enkele jaren geleden, onder meer voor de bestrijding van Pythium in groenteteelt. Het is een sterke versie van de bekende Trichoderma-schimmels. Hoe eerder de goede schimmel zijn werk kan doen, hoe beter. Cindy licht toe waarom. “De Trichoderma asperellum schimmel groeit rond de wortels van de plant. De schimmeldraden leggen een soort netje rondom de wortels aan. Zo hebben ziekteverwekkende schimmels geen kans om bij de wortel te komen. Asperello doet overigens nog meer. De schimmel parasiteert namelijk de ziekteverwekkers en breekt ze zo af.”


Biobest pleit voor vroege inzet van het biologische fungicide ASPERELLO® in de opkweek

Voorsprong
Het is volgens Cindy dus van groot belang om met de toediening van het middel zo vroeg mogelijk te starten. “Preventieve inzet is een vereiste. Als het middel al bij de plantenopkweek wordt toegediend, is de bescherming optimaal. Als de teler start met planten die met het middel zijn behandeld, hebben deze een voorsprong. Daarom wijzen wij telers van tomaten, komkommers en paprika’s daar graag op. Dan kunnen zij dat bespreken met hun plantenkweker.”

Voor een goede bescherming tegen Pythium kan de teler na het planten het beste Asperello elke 12 weken preventief toedienen. “Dat kan gemakkelijk via het irrigatiesysteem, omdat het middel goed oplost.”

Kiezen voor biologisch
Met deze Trichoderma schimmel zijn in Canada, de Verenigde Staten, Frankrijk, Polen en Spanje positieve resultaten geboekt, zowel in de groenteteelt tegen Pythium als in de sierteelt tegen Fusarium, weet Cindy. "Ook in Nederland en België kiezen steeds meer telers voor de biologische bestrijding voor schimmelziekten.”

Voor meer informatie:
Biobest Group
info@biobestgroup.com
www.biobestgroup.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven