Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Telers denken mee in gesubsidieerd Vlaams ToBRFV-project

Het Vlaams Departement Landbouw en Visserij trekt 4,5 miljoen euro uit voor innovatieve en vernieuwende projecten in land- en tuinbouw. Na een oproep zijn 46 projecten goedgekeurd. Onder meer naar praktijkbegeleiding en kennisopbouw over het Tomato brown rugose fruit virus (ToBRFV) gaat subsidiegeld.

ToBRFV-project
De operationele groep PraKeTo beoogt in de periode 1 september 2021 tot en met 30 september 2022 de impact van het virus ToBRFV op de Vlaamse tomatenteelt te verlagen om zo grote productieverliezen te beperken en ToBRFV in de Vlaamse tomatenteelt te beheersen.

De operationele groep zal een werkgroep opstellen voor uitwisseling van kennis en praktijkervaringen om een wisselwerking te stimuleren tussen de sector en het onderzoek waarbij de belangrijkste noden uit de sector worden besproken. Hierin zetelen zes tomatentelers (zowel besmette als niet-besmette telers zo benadrukt de projectcoördinator), alle Vlaamse groenteveilingen, drie praktijkcentra, een onderzoekslaboratorium en een virusspecialist.

Eerder besmette en besmette bedrijven zullen begeleid worden om adequate maatregelen te nemen tegen het virus. Deze begeleiding wordt ondersteund met analyses om informatie te verzamelen over het virus en de virusverspreiding binnen het bedrijf in kaart te brengen.

De operationele groep zet in op kennisopbouw. Via analyse van stalen uit de praktijk worden de virusverspreiding, incubatietijd en het effect van ontsmetting nagegaan en wordt een symptomendatabank opgericht waarop de telers beroep kunnen doen. Daarnaast worden vroege detectietools op punt gesteld zodat telers de situatie preventief kunnen opvolgen. Tot slot vormt disseminatie naar de hele sector een belangrijk aspect, zodat alle telers op de hoogte zijn van de meest recente ontwikkelingen binnen PraKeTo.

Alle projecten
Naar aanleiding van de oproep ‘projectsteun voor innovaties in de landbouw’ van het Departement Landbouw en Visserij dienden 48 landbouwers een aanvraag in. 30 van de 48 projecten werden geselecteerd op basis van criteria zoals innovatie, duurzaamheid, haalbaarheid en samenwerking. Bekijk ze hier. 

Het Departement Landbouw en Visserij ontving 44 projectvoorstellen voor Europese Innovatiepartnerschappen oftewel operationele groepen. De ideeën voor de projecten zijn grotendeels ontstaan bij de landbouwers zelf en de landbouwers worden nauw betrokken bij het innovatieproces wat ervoor zal zorgen dat de innovaties snel ingang kennen in de praktijk. 16 projecten van diverse partnerschappen ontvangen projectsubsidies. De projecten duren meestal twee jaar en lopen af tegen ten laatste begin 2024. Bekijk alle projecten hier. 

Bron: Departement Landbouw & Visserij