Horti China 2021: kansen voor kas, uitdagingen voor transport

Afgelopen week vond Horti China 2021 plaats. Diverse Nederlandse tuinbouwspelers waren present, vaak met Chinese vertegenwoordigers.

Op de beurs was de nodige aandacht voor glastuinbouw. Zo werd er een speciaal Venlokasseminar georganiseerd, deelde de Chinese kassenbouwer Kingpeng kennis en hielden Nederlandse bedrijven een pleidooi voor bedekte teelt in kassen. 

Bekijk de fotoreportage hier. 

De redactie van onze zustersite Freshplaza.cn sprak met diverse standhouders. 

Toenemende consumptie bevordert de markt voor indoor tuinbouwgewassen
Xile Pack is de agent in China van de Sorma Group, een Italiaanse leverancier van verpakkingsoplossingen voor groenten en fruit. Ma Pengfei, de verkoopvertegenwoordiger van het bedrijf: "Consumenten besteden steeds meer aandacht aan voeding van hoge kwaliteit en kleine tomaten die in moderne kassen worden geteeld zijn overal op de markt te vinden. Dit is de reden waarom wij aan deze beurs hebben deelgenomen met monsters van de verpakking van kleine tomaten. Ons kenmerk is dat we verpakkingsoplossingen op maat kunnen leveren volgens de eisen van de klant op het gebied van verpakking, materialen en specificaties."

Han Hui is verkoper voor ICL, het Israëlische chemiebedrijf in China. Hij introduceerde een meststof, Osmocote, die wordt gebruikt bij het planten van bloemen. "We hebben nauw samengewerkt met kwekers om toepassingstests uit te voeren op een verscheidenheid aan gewassen, waaronder Chinese orchideeën, Cymbidium, Spathiphyllum, anthurium, cyclamen, Kalanchoë, alpiene rododendrons, gardenia's en meerjarige bloemen, in combinatie met de werkelijke omgeving van het bedrijf en hebben zeer goede resultaten behaald. Na tientallen jaren van ontwikkeling heeft de Chinese sierteeltsector indrukwekkende resultaten geboekt. Met de verbetering van het economische niveau beginnen meer en meer consumenten bloemen te kweken en de marktvraag naar bloemen neemt van jaar tot jaar toe. Dit is ook een stimulans voor onze gewasverbeteringsmiddelenafzet."

"Het is belangrijk om technologie volgens de lokale omstandigheden te bevorderen"
Huang Yongpeng van Qingzhou Hongyao Tempered Glass introduceerde de producten van het bedrijf op het gebied van gehard glas. Nu vragen meer en meer klanten ultra-wit diffuus reflectieglas, dat 30% hogere lichttransmissie heeft dan gewoon glas. Het kan fotosynthese bevorderen, wat belangrijk is voor de plantengroei. "Daarnaast beschikt China over uitgestrekt land en overvloedige middelen en varieert het milieu van locatie tot locatie. Wij zullen de behoeften voor kassen in verschillende gebieden aanpassen."

Naast de binnenlandse verkoop, worden de producten van Hongyao Glass ook geëxporteerd naar het Midden-Oosten, Zuidoost-Azië en andere markten.

Het Franse bedrijf BioGrow toonde op zijn stand een verscheidenheid aan substraatproducten. Yang Kun, de technische adviseur van het bedrijf: "China's kassensector is booming en kokossubstraat is een onmisbare grondstof voor de moderne teelt op goten in kassen. Onze focus op technische diensten is een van onze voordelen. Terwijl we de producten verkopen, gaan onze technische medewerkers naar  de klant om te helpen de formule aan te passen, de voedingsoplossing aan te passen en de irrigatie te regelen. Wij streven ernaar om de teeltvoordelen van klanten te maximaliseren."

De sterke stijging van de transportkosten beïnvloedt de materiaalhandel
Sinds vorig jaar is de wereldwijde transportcapaciteit intens en zijn de transportkosten over zee en over land sterk gestegen. Sommige bedrijven die kasmateriaal aan overzeese markten leveren verklaarden dat ook hun exportactiviteiten in meer of mindere mate zijn getroffen door de moeilijkheid om een geschikte container te vinden en door de hoge kosten.

Sommige importbedrijven hebben met hetzelfde probleem te kampen. Kronen Trading is een professionele substraatfabrikant en exporteur. Het hoofdkantoor van de onderneming is gevestigd in Polen. De verantwoordelijke Li Hongfeng: "Onze substraatproducten zijn afkomstig van de kust van de Baltische Zee en worden naar China geëxporteerd nadat zij in Polen zijn geassembleerd. Wij maken meestal gebruik van Euraziatisch spoorwegvervoer. Door de stijgende vrachtkosten zijn de kosten echter met 10-15% gestegen ten opzichte van normale omstandigheden. De transporttijd is ook veranderd van ongeveer 20 dagen onder normale omstandigheden tot meer dan 40 dagen. Maar aan de andere kant is dit een kans voor ons, omdat er veel op voorraad is, binnenlandse handelaren hoeven niet te wachten. Ze bestellen en krijgen de goederen onmiddellijk."


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven