Documentaire over Spaans tuinbouwafval genomineerd voor internationale filmprijs

"Zodra de oogst in de kassen in Almeria is voltooid, wordt het plastic uit de kassen een groot probleem," zegt documentairemaker Rocco Muraro. "Door het ontbreken van een effectief systeem voor het beheer van anorganisch afval zijn het platteland en de wadi's rond de kassen veranderd in stortplaatsen in de open lucht, waar tonnen plastic zich ongecontroleerd ophopen."

De documentaire die Rocco regisseerde, #TierraSeca, is een journalistieke reis door het Iberisch schiereiland. De aflevering "Wrapped in Plastic" (Envueltos en plástico), waarin het probleem van plastic afval dat ontstaat door intensieve tuinbouwpraktijken in Zuid-Spanje wordt belicht, is genomineerd voor een IFAD COPEAM Film Award.

Kasareaal
Rocco: "Almeria is een van de belangrijkste tuinbouwgebieden in Europa. Dankzij de kassen begon eind jaren zeventig een technische revolutie die de omliggende woestijn in een groentetuin veranderde. Vier decennia later is de economische ontwikkeling van het gebied geconsolideerd, maar tegelijkertijd zijn er sociale en milieuproblemen ontstaan. Het beeld van resten plastic, die door de wind worden voortgeblazen en die uiteindelijk de planten in de woestijn van Almeria omhullen en verstikken, is tekenend. Maar het ergste gebeurt niet voor onze ogen. Door de werking van de zon wordt het plastic geleidelijk afgebroken tot steeds kleinere deeltjes. Microplastics en nanoplastics komen gemengd in de bodem terecht, worden onderdeel van het lokale ecosysteem en komen zo in de voedingsketen terecht."

Hij stipt de ontdekking in 2020, door een groep Italiaanse wetenschappers, aan dat nanoplastics door cultuurplanten via hun wortels worden opgenomen en in de geproduceerde groenten terechtkomen. "Dat wijst erop dat de aanwezigheid van plastics in bewerkte bodems een probleem voor de volksgezondheid zal vormen."

Award
Met zijn aflevering is hij genomineerd voor een prijs. De prijs is in het leven geroepen door het Internationaal Fonds voor Agrarische Ontwikkeling (IFAD) van de VN met de Unie van Mediterrane Omroepen (COPEAM), om de beste korte documentairefilms te huldigen die zich richten op voedingszekerheid en kwesties die van invloed zijn op plattelandsgemeenschappen in het Middellandse Zeegebied en het Nabije Oosten, Noord-Afrika, Europa en Centraal-Azië.

Het Sicilië Film Festival wordt gehouden in de Vallei van de Tempels in Agrigento, Sicilië. Op het festival worden tussen 22 en 25 juli alle soorten korte films, documentaires, videoclips en korte animatiefilms vertoond.

Er is nog een aflevering waarin Rocco zich richt op de tuinbouwsector. De aflevering "Onder het gewicht van plastic" ('Envueltos en plástico') speelt zich ook af in de buurt van de kassen.

"Ongeveer 4.000 mensen wonen in sloppenwijken op het platteland van Almeria, naast kassen waar groenten worden geteeld die worden geëxporteerd naar verschillende Europese landen. In deze sloppenwijken wonen vooral immigranten zonder papieren, die door hun illegale status op de arbeidsmarkt zijn gestrand in de tuinbouw. Afgezien van de moeilijkheden om werk te vinden gebeurt dat, als ze werk vinden, onder zeer uitbuitende omstandigheden."


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven