Marokkaanse tomatenteler komt met nieuwe rassen snacktomaten

De tomatenteelt in Marokko heeft de afgelopen tien jaar een sterke ontwikkeling doorgemaakt. Waar het land aanvankelijk 80% ronde tomaten teelde, is het nu in staat om alle tomatencategorieën te leveren. Vandaag de dag bestaat 50% van het Marokkaanse tomatenassortiment uit cherrytomaten, mini-pruimtomaten, gekleurde rassen en cocktail-trostomaten. Het besluit van Duroc om zich geheel toe te leggen op de teelt van snacktomaten is een goed voorbeeld van de flexibiliteit waarmee Marokkaanse telers hun koers wijzigden.

Zestien jaar geleden, in 2005, koos Duroc voor het leveren van snacktomaten aan de Britse markt. Sindsdien heeft het bedrijf zich stevig op die markt weten te vestigen en is het de strategie blijven finetunen met focus op rassenveredeling, concurrentievermogen en dienstverlening. 

Duroc benadert rassenveredeling door de nadruk te leggen op de smaakervaring, houdbaarheid en diversifiëring van het aanbod aan consumenten. Jaarlijks worden in samenwerking met zaadleveranciers 80 rassenselecties getest. Ieder jaar worden de rassen met de beste eigenschappen getest en geëvalueerd onder commerciële teeltomstandigheden. Als de evaluaties veelbelovend zijn, dan worden ze op grotere schaal aangeplant. 

Celia (mini-pruimtomaat) en Red Sweet (cherrytomaat) zijn enkele winnaars van deze intensieve selectieprocedure. Deze twee selecties behoren exclusief aan Duroc toe. In 2022 zal Duroc Celia en Red Sweet op de markt brengen. Deze rassen hebben dankzij hun hoge Brix bewezen zoeter en smaakvoller te zijn. Daarnaast is gebleken dat deze twee selecties minder gevoelig zijn voor veranderingen in de klimatologische omstandigheden. 

In de categorie smaaktomaten richt Duroc zich vooral op nieuwe rassen met volgens de teler 'buitengewone smaakkenmerken', die volgens hen de concurrentie met populaire, beschermde rassen aankunnen. In 2022 zal Duroc een aantal nieuwe rassen trostomaten op de markt brengen. In de categorie snacktomaten is dit Cheribelle en in de categorie mini-pruimtomaten Caramello. Beide rassen worden volgens de telers gekenmerkt door een hoge Brix, hoog sapgehalte en knapperige 'bite'. In hetzelfde jaar zal Duroc ook nog andere nieuwe lijnen op de markt brengen, waaronder ronde en pruim cocktail trostomaten. 

Duroc is zich naar eigen zeggen goed bewust van het belang van hoge opbrengsten en een goede houdbaarheid om concurrerend te blijven in het standaard- en basisassortiment. Hoewel de nieuwe rassen Celia en Red Sweet over betere kenmerken beschikken dan de rassen die momenteel verkrijgbaar zijn, zal Duroc deze rassen in haar basisassortiment opnemen. 

Tot slot levert Duroc haar tomaten niet alleen in bulk maar ook in verschillende verpakkingsformats, zoals zakken, topseal-punnets, shakers, dozen, etc. Om nog flexibeler verpakkingen aan te kunnen bieden, heeft Duroc haar pakstation geheel vernieuwd en uitgebreid. 

Duroc heeft altijd de ambitie gehad om beschouwd te worden als dé Marokkaanse snacktomatenspecialist. Duroc in staat om 50.000 ton snacktomaten te exporteren. Momenteel werkt de teler aan het verkrijgen van een Fair Trade-certificering die naar verwachting eind 2021 toegekend zal worden. 

Voor meer informatie: 
Fatiha Charrat
Delassus Group
+212 665 186 868
Fatiha@delassus.com 
www.delassus.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven