Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Met doordragend ras betere ontwikkeling natuurlijke vijanden"

"Om als klein bedrijf te overleven móet je voor een topproduct gaan'', zegt aardbeienteler David Abrahamjan uit het Gelderse Winssen. Zijn streven is om zo veel mogelijk Prestige-kwaliteit te plukken. Voor wat betreft de bestrijding van ziekten en plagen neemt hij liever niet teveel risico's. "Ik wil trots kunnen zijn op elk bakje dat ons bedrijf verlaat. Dat zie ik echt als een persoonlijke missie", zo vertelt hij in Aardbeien Koerier van Bayer.

David Abrahamjan (links) is eigenaar van aardbeienkwekerij Lam in Winssen. Het bedrijf teelt ruim 4 hectare aardbeien (buitenteelt) en 1 hectare eigen uitgangsmateriaal. René van Lierop is adviseur kleinfruit bij Vos Capelle.

'Niet teveel risico's met ziekten en plagen'
"Kijk, zo moet het zijn!'', zegt David Abrahamjan terwijl hij een bakje met prachtige aardbeien op tafel zet. Hij pakt er een aantal uit en bekijkt nog even of ze werkelijk aan 'zijn standaard' voldoen. "Deze had misschien nog net ietsje roder gemogen. Maar voor de rest denk ik dat Fruitmasters hier heel blij mee kan zijn'', zegt hij met een grote glimlach.

Abrahamjan is met zijn Armeense achtergrond een opmerkelijke verschijning binnen de aardbeiensector. In 1998 kwam hij als vluchteling naar Nederland, waarna hij in 2005 bij het aardbeienbedrijf Lam in Winssen terechtkwam. Daar kreeg hij de kans om het bedrijf te huren, om het vervolgens helemaal over te nemen.

Sinds 2019 is Abrahamjan volledig eigenaar van het bedrijf, waarbij hij overigens nog steeds de bedrijfsnaam van de vorige eigenaar aanhoudt. "Die staat goed bekend bij de veiling, dus dat houden we maar even zo'', lacht de teler.

Waar mogelijk biologisch
Deze keer gaat het gesprek over de aanpak van ziekten en plagen, waarbij ook adviseur René van Lierop van toeleverancier Vos Capelle aanwezig is. Gevraagd naar de grootste lastpost in de aardbeienteelt noemen beide mannen allereerst de trips, gevolgd door spint en luis.

Abrahamjan geeft aan de laatste jaren steeds vaker met biologische bestrijders te werken, onder meer vanwege de steeds verder aangescherpte PlanetProof-eisen. Zo zet hij tegen trips de Cucumeris-roofmijt in en tegen spint de Phytoseiulus-roofmijt.

Volgens de teler werkt deze methode doorgaans goed en past het ook mooi binnen een teeltsysteem met hoofdzakelijk doordragers. Abrahamjan: "Voorheen teelden we uitsluitend Elsanta, maar nu vooral het doordragende ras Favori. Omdat Favori het hele seizoen staat, zie je dat natuurlijke vijanden zich veel beter en stabieler kunnen ontwikkelen en daardoor ook veel meer tegengas kunnen geven aan schadelijk insecten. Dus als het even kan lossen we het met biologie op proberen we weg te blijven met insecticiden.''

Voor meer informatie:
Stefan van Heist
Bayer Crop Science
+31 (0)653 132032
stefan.vanheist@bayer.com
www.agro.bayer.nl

Publicatiedatum: