De zes pijlers van kosten-effectieve cannabiskieming op schaal

Vraag tien grote cannabistelers naar hun favoriete kiemmethode en je krijgt waarschijnlijk net zoveel verschillende antwoorden: natte wattenschijfjes, zaailingtrays, gedrenkt in water, direct in grond...

Sommige telers proberen misschien zelfs verschillende methodes uit, afhankelijk van het type plant wat ze willen telen of de productieschaal.

Voor welke methode ze ook gekozen hebben, het einddoel van elke teler is geld en tijd besparen door de hoogste kiempercentages te behalen. Daarvoor is zorgvuldige planning en aandacht voor detail nodig. Dutch Passion levert zaden en steun aan veel gelicensieerde cannabistelers. Hieronder staat wat het bedrijf heeft geleerd van meer dan dertig jaar in de cannabiszaadsector. 

Cannabis uit stekken vs. zaailingen
Wanneer je honderden, of misschien wel duizenden, uit zaad gekweekte planten zorgvuldig hebt doorzocht, vind je er soms een paar met echte elite-eigenschappen. Dat kan een gouden combinatie van cannabinoïden, terpenen, opbrengst, snelheid en groeigemak betekenen. Het is logisch voor elke grote teler om deze als moederplant te gebruiken.

Op die manier hebben de zaailingen identieke groeipatronen, voedingsvereisten en verzorging. Als je jaarlijks duizenden planten kweekt voor veeleisende kopers, heeft het nemen van identieke stekken van een heel goede moederplant duidelijke voordelen.

Desondanks kweken veel gelicenseerde routinematig cannabis uit zaad. Zij hebben vaak het gevoel dat uit zaad gekweekte planten onder hun omstandigheden sneller en krachtiger groeien. De keuze voor uit zaad gekweekte planten is gemakkelijker als de zaadleverancier een goede genetische controle heeft met een minimale variatie in het fenotype. Het planten van zaden is eenvoudig en voor sommige telers bespaart het tijd en geld ten opzichte van het hebben en vol zetten van een ruimte met stekken.

Of een teler uiteindelijk de voorkeur geeft aan een basis van klonen, zaden (of beide) hangt vaak af van de stijl van telen en de persoonlijke voorkeuren of ervaringen van de hoofdteler en zijn team.

Voorzichtigheid bij aankopen cannabiszaad
Vaak speelt persoonlijke ervaring een grote rol bij de keuze van een zaadleverancier. Er gaat niets boven het werken met voorspelbare,  consistente zaden van een ervaren leverancier waarvan je weet dat je er echt op kunt vertrouwen. Aan de andere kant is een slechte ervaring met onstabiele genen een reden om een bepaald merk voor altijd uit de weg te gaan.


Welk kiemproces gebruikt u? Laat het Dutch Passion weten door een korte enquête te doen via deze link.

Een paar prestigieuze cannabis cups, liefst verzameld over een tijd van een jaar of twintig (in plaats van alles in een keer mee te nemen op een lokale zadenbeurs), is vaak een teken dat je zadenleverancier zijn vak heel serieus neemt. Je kunt kweken uit autoflower, gefeminiseerde of reguliere zaden. Dutch Passion wordt in de cannabiswereld nog steeds gezien als uitvinder van gefeminiseerde cannabiszaden in de jaren negentig van de vorige eeuw.

Het begrijpen van de genetica waarmee je werkt
Bij het kweken van autoflower zaden raden leveranciers vaak aan de zaden te kweken in de potten waarin ze blijven staan, zonder ze over te planten in steeds grotere potjes. Dat komt omdat autoflowers snel door hun levenscyclus heen gaan in ongeveer 75 dagen, ze hebben niet echt tijd om zich aan te passen aan elke nieuwe pot. Daarom zaaien veel grootschalige autoflower telers de zaailingen vaak direct in hun uiteindelijke potten. Of ze ontkiemen de zaden eerst en plaatsen ze dan snel in de uiteindelijke pot.

Bij het telen van gefeminiseerd zaad heb je meer flexibiliteit. Je kunt zelf de lengte van de vegetatieve fase bepalen en zo vaak als je wilt overpotten.

Laat zaden kiemen in vochtige omgeving (niet gedrenkt)
Er zijn natuurlijk vele manieren om cannabiszaden te laten kiemen. Dutch Passion heeft ze allemaal gecontroleerd en uitgeprobeerd. De methode met de hoogste ontkiemingspercentages lijkt de vochtige wattenschijfjesmethode te zijn. Hierbij worden cannabiszaden ontkiemd tussen twee wattenschijfjes, net als die gebruikt worden voor make-up te verwijderen, maar dan zonder toevoegingen.

Deze wattenschijfjes worden licht bevochtigd met water en nat gehouden totdat de zaden na een paar dagen kiemen. Belangrijk is dat de omstandigheden vochtig moeten zijn, niet drijfnat. Drijfnatte omstandigheden kunnen zorgen voor wortelrot als er niet genoeg zuurstof is.

Andere kiemmethoden zijn het weken van de zaden in een glas water voor een dag en ze vervolgens te planten in een vochtig substraat (aarde, kokos, enz.). Sommige mensen planten de zaden rechtstreeks in aarde of glasvezelblokjes. Elke kweker gebruikt zijn eigen kiemingsmethode, maar voor de allerbeste kiempercentages, kun je proberen je zaden 2-3 dagen tussen een paar licht bevochtigde wattenschijfjes te leggen.

Monitor je teeltomgeving op de goede manier
Serieuze telers weten hoe belangrijk het is om de omstandigheden voor zaailingen consistent te houden en ze geen stress te bezorgen. De eerste week of twee van het leven van een cannabiszaailing is cruciaal. 'Verbrand' je de zaailingen met te sterke voedingsstoffen, dan zijn ze misschien voorgoed verdoofd. Stel je zaailingen te vroeg bloot aan PPFD licht op volle sterkte en ze kunnen voorgoed beschadigd zijn. Extreme temperaturen zorgen ook dat de zaailing zich minder goed kan ontwikkelen.

Het monitoren en controleren van de teeltruimte om stabiele, optimale omstandigheden mogelijk te maken is de beste manier om een gezonde ontwikkeling te garanderen. De cannabiszaden zijn een relatief kleine uitgave in verhouding tot de waarde van de uiteindelijke oogst, toch zal een efficiënte teler proberen het maximale eruit te halen en te streven naar het hoogst mogelijke kiempercentage.

Weet hoe en wanneer de zaailingen mest nodig hebben
Cannabiszaailingen hebben weinig nutriënten nodig. Eén van de fouten die zelfs gelicenseerde telers maken, is teveel voeding geven. Het is een logische poging om een snellere groei te krijgen. Maar de tere wortels en biochemie van de zaailing kunnen alleen sterk verdunde voedingsstoffen aan. Bij het telen in grote potten met grond hebben ze de eerste paar weken helemaal geen voedingsstoffen nodig, water is genoeg.

Bij het telen in een hydroponic systeem moet je zeer zorgvuldig met voedingsstoffen omgaan. Wees voorzichtig, verhoog het geleidelijk en stop zodra je merkt dat je te veel geeft.

Welk kiemproces gebruikt u? Laat het Dutch Passion weten door een korte enquête te doen via deze link.

Voor meer informatie:
Dutch Passion
Hoogoorddreef 133
1101BB Amsterdam
+31 (0)20 567 39 00
sales@dutch-passion.com
dutch-passion.com


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven