Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

FOL ras 1 is een kritisch probleem voor slateelt in Noorwegen

Sla wordt in Noorwegen zowel in de vollegrond geteeld als in kassen. Kassla is in Noorwegen één van de meest belangrijke jaarrond geteelde groenten. In de winter van 2018 werden er verwelkingssymptomen waargenomen op in vollegrond geteelde sla van het soort Frillice, in een kas in het zuidoosten van Noorwegen (Buskerud). De planten groeiden minder, de buitenste bladeren verwelkten en het vaatweefsel van de penwortel en kroontjes verkleurde bruinachtig. Volgens de telers zorgde de ziekte voor een geschatte 10% opbrengstderving. 

Symptomen van fusariumverwelking bij sla, door Fusarium oxysporum f. sp. lactucae.

Wetenschappers van NIBIO (Norwegian Institute of Bioeconomy Research) isoleerden schimmelpathogenen uit kronen en wortels van zieke planten die in 2018 en 2019 werden verzameld in de kas. Morfologische en DNA-sequentieanalyses gaven aan dat de ziekteverwekker Fusarium oxysporum f.sp. lactucae (FOL) ras 1 was. Dezelfde resultaten werden aangetoond door Koch'postulaat.

Pathogeniciteitstest 12 dagen na inoculatie: d) met isolaat geïnoculeerde plant; e) controleplanten

"De rasidentiteit werd bevestigd met behulp van de differentiële slarassen Costa Rica No.4 (resistent tegen FOL ras 1), Banchu Red Fire (resistent tegen FOL rassen 2 en 4) en Romana Romabella (resistent tegen FOL rassen 1 en 2), geleverd door veredelingsbedrijf Rijk Zwaan (De Lier, Nederland). De wortels van zes twee weken oude zaailingen per cultivar werden geïnoculeerd door ze een minuut in een sporensuspensie onder te dompelen, terwijl de controles in gedestilleerd water werden ondergedompeld.

Zaailingen werden geplant in potten van 250 ml met bemest potgrondsubstraat, en geplaatst in een kas met een temperatuur variërend van 15 tot 35⁰C en een gemiddelde van 23⁰C. Na 10 dagen werd bij de rassen Frillice en Banchu Red Fire verminderde groei waargenomen bij de schimmelisolaten. Na 25 dagen werd verwelking waargenomen in beide cultivars. De aangetaste planten vertoonden verkleuring van het vaatweefsel. Er werd geen verschil in groei waargenomen tussen de cultivars Romana Romabella en Costa Rica No. 4 en hun controles," verklaarden de wetenschappers.

FOL werd opnieuw geïsoleerd uit alle geïnoculeerde rassen, maar niet uit de controlegroepen. De koloniepatronen van deze isolaten bevestigden dat het ras 1 is. Kropsla wordt in Noorwegen hoofdzakelijk in hydroponics geteeld. Er wordt wel gemeld dat FOL schade kan veroorzaken in aarde geteelde sla, maar FOL werd in 2003 in Japan en in 2017 in Thailand ook gevonden in hydroponicsystemen. De mogelijkheid van infecties in hydroponics blijft dus een grote zorg voor de slateelt in Noorwegen."

Bron: Maria Luz Herrero, Nina Elisabeth Nagy, Halvor Solheim, 'First Report of Fusarium oxysporum f. sp. lactucae Race 1 Causing Fusarium Wilt of Lettuce in Norway', April 2021, Plant Disease.

Publicatiedatum: