Albert Heijn, Naturalis en IVN openen samen het moestuinseizoen

MoestuinMaatjes bevorderen biodiversiteit

De moestuintjes-spaaractie is één van de meest populaire spaaracties van Albert Heijn en staat dit jaar in het teken van biodiversteit. Met de nieuwe spaaractie ‘MoestuinMaatjes’ wil Albert Heijn, in samenwerking met Naturalis Biodiversity Center en IVN Natuureducatie, klanten laten ontdekken hoe mooi de natuur samenwerkt en de natuur een handje helpen door een moestuin te beginnen. Met de MoestuinMaatjes bevorderen klanten de biodiversiteit en krijgt de tuin of balkon óók een groene boost.


Opening moestuinseizoen bij groep 8 van de Olympiaschool in Amsterdam 

Marit van Egmond, CEO Albert Heijn: "Als supermarkt zijn wij nauw verbonden met de natuur. Uiteindelijk liggen er prachtige producten bij ons in de schappen die groeien op het land van de honderden vaste boeren en telers waar wij jarenlang mee samenwerken. Biodiversiteit is daarbij een belangrijk onderdeel. Door het land niet te ploegen en op een natuurlijke manier te bemesten, krijgen we een gezonde bodem vol leven. Om de biodiversiteit te vergroten, zaaien we extra kruiden en klavers in onze weilanden en zijn er beschermde plekken in de weides met broedplekken voor trekvogels. Met de MoestuinMaatjes kunnen onze klanten óók thuis een bijdrage leveren aan de biodiversiteit in hun eigen buurt en zelf aan de slag gaan met het verbouwen van diverse lekkere verse groentensoorten en kruiden. Leuk, lekker én goed voor de natuur."

MoestuinMaatjes
Klanten kunnen sparen voor moestuinmaatjes, een set van twee potjes waarbij elke groentensoort is gekoppeld aan een kruid of bloem die in de buurt van elkaar gekweekt moeten worden. Het zijn maatjes  omdat ze elkaar helpen. 

Een setje MoestuinMaatjes bestaat uit twee potjes met slimme combinaties van plantjes. De bloemen of kruiden trekken bijvoorbeeld insecten aan die luis opeten of helpen bij de bestuiving van bloemen, zodat de vruchtgewassen kunnen gaan groeien. Of het ene maatje beschermt het andere. Zo zorgt de sterke geur van bieslook ervoor dat wortelvliegen uit de buurt van wortels blijven. Daarnaast zorgen kruiden en bloemen in de moestuin voor extra voeding of een fijne schuilplaats voor insecten. En dat is belangrijk, want er zijn steeds minder insecten, terwijl sommige heel waardevol zijn in de voedselteelt: insecten bestuiven en zorgen voor natuurlijke bestrijding.

De actie startte in groep 8 van de Olympiaschool in Amsterdam. De leerlingen kregen een masterclass biodiversiteit van Naturalis, een workshop moestuinieren van IVN Natuureducatie en openden samen met Albert Heijn – met het storten van de verse potgrond – het moestuinseizoen. De spaaractie duurt tot en met 25 april 2021. Bij elke 15,- euro aan boodschappen krijgen klanten een setje MoestuinMaatjes (twee potjes). Kijk voor alle 15 slimme combinaties en meer informatie op ah.nl/moestuinmaatjes

Wachten op de bus ‘in de moestuinkas’
Albert Heijn heeft vier bushokjes middenin de steden Amsterdam en Rotterdam ter inspiratie omgetoverd tot moestuinkas. In de kas groeien daadwerkelijk plantjes. Tijdens het wachten op de bus, komen reizigers tussen al dat groen via de speciale QR-code terecht in een online wereld van moestuininspiratie, met heel veel tips en tricks voor onder andere het verpotten van de moestuintjes en meer achtergrondinformatie over biodiversiteit. De moestuin-abri’s staan op de Stadionweg en de Van Leijenberghlaan in Amsterdam en de Coolsingel en de Van Oldebarneveldplaats in Rotterdam. De abri’s blijven staan tot en met 13 april.Moestuinieren vergoot de waardering voor de natuur
Moestuinieren is de laatste jaren enorm toegenomen. Steeds meer mensen hebben een moestuin in de tuin, op het balkon of doen mee aan een gezamenlijke moestuin in de buurt. Recent onderzoek wijst uit dat 54% het afgelopen jaar groenten of fruit verbouwd heeft en dit al (enkele) jaren doet, 39% is van plan om dit in de nabije toekomst te gaan doen. De meeste mensen moestuinieren, omdat het leuk en leerzaam is voor de kinderen (76%), het een leuke activiteit is (54%), het gezond is (38%), het lekkerder is (35%) en het ontspannend is (34%). In de top 3 van meest verbouwde groenten- en fruitsoorten staan aardbeien (71%), tomaten (66%) en wortels (33%). Van alle ondervraagden is 76% de natuur meer gaan waarderen door moestuinieren. Ook weet 51% van de mensen wel dat moestuinieren bijdraagt aan biodiversiteit, maar weten zij niet precies hoe.

Klik hier voor een overzicht van de onderzoeksresultaten.


Er is meer dan 35 kilometer aan bloemrijke akkerranden ingezaaid

Programma Natuur & Boer
Samen met meer dan 200 vaste Nederlandse aardappel-, groenten- en fruittelers zet Albert Heijn de komende jaren flinke stappen op het gebied van duurzaamheid, onder meer met het programma Natuur & Boer. Dit meerjarenprogramma bestaat uit verschillende initiatieven om de impact op het klimaat te verkleinen en de biodiversiteit te bevorderen. Zo werken de telers aan een gezonde en vruchtbare bodem door zoveel mogelijk samen te werken met de natuur. Bijvoorbeeld door volledige vruchtwisseling, het zaaien van groenbemesters bij vollegrondsgroenten of het inzaaien van akkerranden met bloemen en kruiden.

Alle AH-telers krijgen een insectenhotel

Een gezonde bodem vol leven zorgt voor sterke gewassen, die minder vatbaar zijn voor ziekten. Waar mogelijk zetten telers al jarenlang natuurlijke vijanden in om schadelijke beestjes te bestrijden. Daardoor gebruiken ze veel minder gewasbeschermingsmiddelen. Dat is belangrijk voor al die insecten die onmisbaar zijn voor onze voedselvoorziening. Er is inmiddels al meer dan 35 kilometer aan bloemrijke akkerranden ingezaaid. Om de biodiversiteit verder te bevorderen, krijgen alle telers van Albert Heijn een insectenhotel.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven