Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Tuinbouw in Ghana voor een betere toekomst

De Technische Universiteit Delft en het Ghanese Kwadaso Agricultural College hebben de handen ineen geslagen om de tuinbouw in het Afrikaanse land te verbeteren. De focus in het Europese Archipelago Project ligt o.a. op het verbeteren van tuinbouwonderwijs en het creëren van banen. 

De samenwerking is gericht op de landbouwschool en wordt ondersteund door de plaatselijke onderaannemer Holland Greentech Ghana (HGT). 

Kassen
De meeste teelt in Kumasi gebeurt in de vollegrond, maar in Accra is er veel interesse in kassen en beschermde tuinbouw. HGT Ghana heeft expertise op beide gebieden en deelt dat in de samenwerking. 

Alle partijen hebben een vier maanden durende cursus opgezet met een focus op praktische vaardigheden. In de tweede week van maart leidde TU Delft de leraren op, en het trainingsprogramma voor jongeren, vrouwen en migranten begon op 23 maart, met drie dagen erna een kick-off evenement.

Werknemers, het hoofd en studenten van Kwadaso Agricultural College, met het team van Holland Greentech en EU consultants bij het college in Kwadaso, Kumasi, Ghana.

De TU Delft en KAC hebben een deel van de implementatie van het project uitbesteed aan Holland Greentech, een bedrijf dat werkzaam is in tien Afrikaanse landen.

Waardeketen
Het model van Holland Greentech is het ontwikkelen van de gehele waardeketen voor de tuinbouw. Door telers productiever en rendabeler te maken creëert dit model banen in de tuinbouw.

Specifiek voor het Archipelago Project gericht op hoofdtelers. Holland Greentech en KAC geven deze telers wat ze nodig hebben om succesvol te zijn. Dat betekent onder andere training voor wat te doen in alle teeltfases, training in marketing en markttoegang, financiering en het samenvoegen van producten om marktwaarde te creëren. 

Dit model wordt toegepast door Holland Greentech voor elke teler. 

HGT geeft training op de KAC demoplaats.

Gedurende het project schalen de telers op van een demofarm van 500 m2 tot 1-3 hectare, afhankelijk van waar ze zitten en de markt. Hieronder een voorbeeld van een van de telers; Foster Amankwah in Bosomkyekye, Ashanti.

Deborah Anobil Amosah en Collins Adu Safo van Holland Greentech ondersteunen telers in Ghana door verspreiding van teelttechnieken, hoge kwaliteit zaden, irrigatie, basiskassen en het promoten van telen als bedrijf.

Extreem weer
"De omstandigheden worden extremer, het klimaat verandert en de droge en natte seizoenen veranderen ook," zegt Deborah. "Sommige gebieden in het noorden worden droog terwijl anderen in het zuiden te maken krijgen met steeds zwaardere en langere regenseizoenen. Een slechte oogst kan problemen geven met de levering van voedsel terwijl het inwonersaantal van Ghana snel groeit. Ghana in de toekomst voorzien van gezond voedsel zal dus een uitdaging zijn. Het is geweldig dat het leveren van hoogwaardige groentenzaden hierbij kan helpen." Holland Greentech levert in Ghana onder andere Rijk Zwaan zaden. 

Rijk Zwaan veredelt groentenrassen die sterker zijn en resistenter  tegen droogte, ziekten en plagen. Een ras dat het goed doet in Nederland zal het in Afrika bijvoorbeeld waarschijnlijk minder goed doen. Rijk Zwaan ontwikkelt specifieke rassen voor de verschillende klimaatzones in de tropen.

Tomaten, pepers, komkommers, wortelen: die worden allemaal geteeld in Ghana, vooral op kleine stukjes land. Maar hoe verhoog je die productie en het inkomen van telers? Door training in goede agrarische praktijken en het opbouwen van marktwaarde.

"Telers gaan geen nieuwe teelttechnieken of grondstoffen gebruiken als ze de resultaten niet met hun eigen ogen zien," zegt Collins. "Daarom legt Holland Greentech demopercelen aan met telers en organiseren we Farmer Field Days in de projecten met KAC, TU Delft en KBI."

V.l.n.r.: Teler Solomon, Richmond van het Ministerie van Voedsel & Landbouw, teler Clement Owusu, agronomisten Collins & Deborah, teler Frederick. Bij Offinso North, regio Ashanti, Ghana.

Deze evenementen worden georganiseerd om telers bijvoorbeeld te vertellen over irrigatie, het telen van zaailingen in kleine trays, hoe ze plastic over bedden kunnen leggen, en dat tussenruimte zorgt voor minder planten, maar wel veel meer fruit. Management van ziektes en plagen, marketing en telersverenigingen staan ook op de agenda als het team langsgaat bij de telers.

Zaadtrays klaarmaken voor de kwekerij. Rijk Zwaan rassen: hete peper, komkommer en kool.

Met verbeterde grondstoffen en services groeit de opbrengst van de telers. Daarnaast helpt het ook voor consequentere productie gedurende het jaar. Telers die de stap zetten naar druppelirrigatie kunnen ook produceren tijdens droge seizoenen en krijgen veel betere prijzen voor hun producten op de markt. Ook dragen ze bij aan de verbeterde verkrijgbaarheid van voedzame groenten, het hele jaar door. 

Dat geeft een commerciële bedrijfskans voor Afrikaanse groententelers die voedingswaarde verhogen en milieubewust bezig zijn. "Tijdens de implementatie van dit project, die gelijk viel met het begin van de Covid-19-pandemie, werd het belang van lokale voedselketens meer dan ooit ingezien. Door het begeleiden van de telers hoopt dit project bij te dragen aan de lokale groententeelt in Ghana.

Het prepareren van het land bij teler Foster Amankwah in Bosomkyekye, regio Ashanti.

Holland Greentech kan dit niet zonder anderen. Ze werken nauw samen met partners in heel de keten die werkzaam zijn in post-harvest, verwerking en retail, om verliezen te verminderen en telers te helpen hun producten tegen een eerlijke prijs te verkopen. Volgens Deborah is dat laatste vooral belangrijk omdat "hoogwaardige grondstoffen en verhoogde opbrengst niet veel betekent voor een teler als hij zijn product niet voor een goede prijs kan verkopen op de markt." 

Deborah en Collins hebben er vertrouwen in dat de oogst van deze telers in Ghana zal verdubbelen in waarde en dat de agrarische productiviteit en inkomens van kleine telers zullen verbeteren. Ook zullen er door dit project banenkansen komen voor veel jongeren, vrouwen en migranten. 

Voor meer informatie:
Holland Greentech
maarten@hollandgreentech.com
www.hollandgreentech.com

Publicatiedatum: