Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Exclusieve rassen rode bessen voor telers

James Hutton Limited en The Greenery breiden hun samenwerking uit met een veredelingsprogramma voor rode bessen. Deze samenwerking moet resulteren in nieuwe, verbeterde rassen die exclusief voor The Greenery, haar telers en haar klanten beschikbaar komen.



De samenwerking met James Hutton Limited past in de doelstelling van The Greenery om de komende jaren nieuwe rassen voor zachtfruit te ontwikkelen, waarbij de nadruk ligt op smaak, houdbaarheid en rendement.

Zo werkt The Greenery o.a. al samen met het Amerikaanse veredelingsbedrijf Plant Sciences en het Italiaanse Sant’Orsola. De samenwerking met James Hutton richt zich op het ontwikkelen van nieuwe, exclusieve rassen voor rode bessen.

Veredelingsprogramma’s
Als commerciële dochteronderneming van het James Hutton Institute heeft James Hutton Limited veredelingsprogramma's opgezet voor zwarte bessen, frambozen, braambessen en blauwe bessen en werkt het ook samen aan onderzoek naar kersen en honingbes. Hier is The Greenery ook bij betrokken. De Schotse veredelingsprogramma's worden ondersteund door uitgebreid onderzoek naar alle aspecten van de genetica en agronomie van zachtfruit. Dit wordt gedaan door de wetenschappers en veredelaars van het James Hutton Institute.

In 1952 werden er in het James Hutton Institute reeds proeven gedaan met zwarte en rode bessen, waarna een unieke en zeer uitgebreide verzameling van genetisch materiaal is opgezet en blijvend onderhouden. Daarnaast kijken de onderzoekers ook naar witte en roze bessen en andere interessante bessensoorten, waarbij de nadruk ligt op smaak, uiterlijk, robuuste teelteigenschappen, klimaatbestendigheid, houdbaarheid en rendement.

Tegemoet komen aan de wensen van de keten
Dr. Dorota Jarret van James Hutton Limited vindt de samenwerking een mooie kans voor James Hutton Limited. “Afgaande op de huidige trends, is het heel logisch om te investeren in nieuwe rassen en zelfs bestaande gewassen nieuw leven in te blazen die tegemoet komen aan de wensen van de keten: telers, retailers en natuurlijk de consument. Hoewel het waarschijnlijk nog twee tot drie jaar duurt voordat veelbelovende rode bessen rassen ontstaan, verwachten we binnen de vijfjarige looptijd van het project, leidende families en lijnen te identificeren die verder ontwikkeld kunnen worden in variëteiten, wat erg spannend is.”

Bundeling van gezamenlijke kennis
Klaas de Jager (Agronomist) werkt vanuit The Greenery samen met James Hutton Limited. “Zodra er selecties zijn waarvan is vastgesteld dat ze het potentieel hebben om aan de resultaten van het programma te voldoen, zal The Greenery het programma ondersteunen met praktijkproeven bij geselecteerde teeltbedrijven”.

Ook rode bessenteler Anton van Garderen is trots op de samenwerking met The James Hutton Limited in het onderzoek naar de veredeling van nieuwe soorten rode bessen. “The Greenery en James Hutton verkeren in een positie om de zachtfruitsector door de bundeling van de gezamenlijke kennis te versterken qua assortiment en aantrekkingskracht. Door de samenwerking met James Hutton Limited krijgen Greenery-telers kansen om nieuwe, smaakvolle rassen exclusief op de markt te brengen en zich zo te onderscheiden van de gebruikelijke rassen.”

Voor meer informatie:
Klaas de Jager
The Greenery Growers
+31 (0)653 842 402
k.dejager@thegreenery.com 

Publicatiedatum: