Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Aquaponics Design Lab laat Japanse maatschappij kennismaken nieuwe teelt

Yohei Otake, oprichter van het Japanse Aquaponics Design Lab: "Omdat we hier afhankelijk zijn van geïmporteerde gewasverbeteringsmiddelen geloven we dat het telen van gewassen met behulp van gerecyclede grondstoffen essentieel is voor onze zelfvoorzieningsgraad op voedingsgebied. Er zijn niet veel telers die biologisch telen. Terwijl biologische producten nauwelijks verkrijgbaar en duur zijn, kan teelt op water ertoe bijdragen dat het land zelfvoorzienend wordt op het gebied van voedingsvoorziening."

Yohei maakte in 2016 kennis met teelt op water. Later in 2018 ging hij naar de VS en volgde een opleiding bij "ili'ili farms" in Hawaï, en "HATponics" in Tennessee. Daarna is hij gaan werken bij een bedrijf in dat apparatuur ontwikkelde voor teelt op water. Uiteindelijk is hij in november 2020 een eigen bedrijf begonnen. Op dit moment is Yohei de enige die op het teeltbedrijf werkt.


Yohei Otake 

Effectieve oplossing
In Japan zijn de telers op leeftijd en neemt de bevolking af. Volgens Yohei is dat zorgwekkend omdat hun gemiddelde leeftijd 67 jaar is, waardoor er in de toekomst een telertekort zal ontstaan. Aan de andere kant neemt het aantal grootschalige teeltbedrijven echter toe. Op het platteland worden veel tuinbouwproducten in massa geteeld en rechtstreeks naar de grotere steden gedistribueerd. "Veel groenten die niet aan de Japanse normen voldoen, worden op het bedrijf weggegooid."

"Een ander zorgwekkend punt," zegt Yohei, "is de kwaliteit van de vis die op de markt verkrijgbaar is. Het is duidelijk geworden dat de vervuiling van vis, met o.a. plastic en kwik, toeneemt, wat betekent dat het ook in ons lichaam terechtkomt. De overheid raadt zwangere vrouwen en baby's aan om voor hun eigen veiligheid de producten wat te minderen. Dit is een ideale oplossing."

Bewustwording
Yohei zegt dat er weinig bekend is over telen op water in Japan. Na zijn opleiding was hij van plan om zelf met teelt op water te beginnen. Toen hij echter probeerde het concept in Japan te introduceren, bleken de mensen niet erg bereid om verse producten te kopen die afkomstig waren vanuit teelt op water.

"Niet omdat de Japanners er niet in geïnteresseerd zijn, maar ze wisten er gewoon niets van af. Daarom ben ik vanaf 2019 begonnen met het maken van teeltits en het verschaffen van kennis voor mensen die geïnteresseerd zijn om vanaf 2019 teler te worden."

Aangezien niet veel mensen op de hoogte waren van het concept, begon Yohei via zijn sociale media-accounts meer bekendheid te geven aan het onderwerp. Niet veel later zag hij een toename van volgers en aanvragen voor zijn teelt-systemen.

Groot potentieel
"Ik denk dat de vraag naar teelt op water in de toekomst zal blijven groeien. Het helpt telers ziekten en plagen te voorkomen. Wel zijn veel mensen er nog sceptisch over, omdat er weinig succesvolle gevallen van deze manier van telen in Japan zijn. Ik wil het SUSA-systeem verspreiden, zodat teelt op water wordt gezien als een duurzame teeltmethode. Als dat eenmaal is opgeklaard, zou dat voor Japan een kans kunnen zijn om de deze teeltmanier nog verder uit te breiden." 

Yohei: "Ik geloof dat de voedingsproductie in Japan diverser zou moeten zijn. Maar aan de andere kant neemt het aantal grootschalige tuinbouwbedrijven toe. Niet alleen conventionele tuinbouw, maar vooral 'gewasfabrieken', die op grote schaal bijdragen aan een stabiele voedingsvoorziening. Ik vind echter dat ze maar een beperkt aantal producten aanbieden. Uiteindelijk wil ik meer mogelijkheden creëren via teelt op water, waarbij (stads)burgers worden gestimuleerd om hun eigen gewassen te verbouwen."

Onderzoeksproject
Sinds kort woont hij op het eiland Shodoshima, aan de zuidkust van Japan, waar hij een klein stedelijk zonne-energie hydrocultuursysteem (SUSA) van 10 m2 wil ontwikkelen. Het systeem is volledig aangepast aan het klimaat van het eiland en Yohei is van plan om elke maand 100 kg groenten te leveren. Volgens Yohei telt het eiland 30.000 inwoners met goed vervoer en een overvloed aan natuur. "We beginnen binnenkort met een teler-tot-tafel concept."

De Small Urban Solar Aquaponic (SUSA) onderzoeksfaciliteit zal worden gebouwd naast een nieuw restaurant. Het restaurant zal gebruikmaken van de SUSA-onderzoeksfaciliteit voor zijn verse producten en vis. Op basis van de legitimiteit van dit project is Yohei van plan om zijn SUSA-concept op de Japanse markt te introduceren. Het restaurant is samen met de onderzoeksfaciliteit in april van dit jaar geopend.

"De belangrijkste vis die ik kweek is tilapia, omdat die vergelijkbaar is met de zeebrasem die in de Japanse keuken een zeer geliefde vis is. Tilapia's zijn ook zeer geschikt voor de kweek op het bedrijf omdat ze bestand zijn tegen hoge temperaturen en in hoge dichtheid kunnen worden gekweekt." Daarnaast kweekt Yohei ook siervissen zoals koi's en goudvissen. Op dit moment is Yohei de enige die op de kwekerij werkt.

Voor meer informatie:
Yohei Otake
Aquaponics Design Lab
otake.aquaponics@gmail.com 

Publicatiedatum: