Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Met teelt in kas is suikermaïs twee maanden vroeger

Suikermaïs is een typisch zomerproduct, want de teelt vereist veel licht en warme temperaturen. Maar daar komt nu verandering in. In Spanje wordt met de teelt in de kas het afzetvenster met enkele maanden vervroegd en uitgebreid.

“Suikermaïs is een product waarvan de consumptie net als de teelt nog grote stappen voorwaarts zet. Wereldwijd zal het teeltareaal voor het derde opeenvolgende jaar weer toenemen en een nieuw record vestigen. De vraag naar suikermaïs blijft het aanbod overstijgen en daarom zijn de prijzen in het algemeen niet slecht”, vertelt Diego Martínez, hoofd teeltplanning bij het Spaanse Agromediterránea.

Oogst vervroegd naar mei
“Vroeger konden we pas vanaf juli suikermaïs oogsten en nu zijn we erin geslaagd twee maanden te winnen. Het begin van de oogst is immers verschoven naar de maand mei”, legt Diego Martínez uit. “De oogst gaat van start in de kassen in de streek Campo de Cartagena, in Murcia, en daarna schakelen we in juli over naar de vollegrondsteelt. We zijn al een aantal weken bezig met de zaai in de kassen, maar ook in de vollegrond, om zo onze klanten een continue aanvoer te kunnen verzekeren”.

Maar de kasteelt is niet de enige strategie van het Murciaanse bedrijf om de oogstkalender van suikermaïs te verlengen. De geografische spreiding van de teeltbedrijven speelt ook een belangrijke rol. Agromediterránea beschikt over meer dan 4.000 hectare in 7 Spaanse provincies: Valencia, Alicante, Murcia, Almería, Albacete, Granada en Tenerife.

“Gezien de verschillende weersomstandigheden, kunnen we de teelt gedurende het seizoen opschuiven van de kuststreken naar dieper in het binnenland. Zo vindt op een bepaald moment onze oogst plaats in het noordwesten van de provincie Murcia, op teeltbedrijven in Yecla of Calasparra, en midden in de zomer hebben we suikermaïs op 800 à 1.000 meter hoogte, in de provincies Albacete en Granada. In de herfst doet zich dan de tegenovergestelde beweging voor: we keren terug naar de warmere streken en zo kunnen we maïs op de markt brengen tot in de maand november. En daarna is het de beurt aan het zuidelijk halfrond, waar de zomer op dat moment stilletjes aan zijn intrede doet”, licht Diego toe.

Glastuinbouw bespaart 30-40% op waterverbruik
Diego Martínez legt uit dat het bedrijf, dat deel uitmaakt van de Foodiverse-groep, de controle behoudt over de hele productieketen, van zaadje tot eindproduct.

“De teelt van suikermaïs kent een zeer lange cyclus, bijna 5 maanden in de volle grond. Maar in de kas kunnen we de groeiperiode inkorten tot 3,5 maand. En daarmee kunnen we niet alleen het oogstmoment vervroegen, maar besparen we ook tussen de 30 en 40% op het gebruik van water, meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen”, benadrukt hij.

Het optimale gebruik van water om zo de watervoetafdruk te verminderen is overigens een van de doelstellingen van Agromediterránea. “We gebruiken druppelirrigatie en tools zoals tensiometers om de toevoer van meststoffen en water te optimaliseren. Bovendien beschikken al onze teeltbedrijven over wateropvangsystemen en kunnen we elke keer dat het regent vele kubieke meters regenwater verzamelen. Dit is een niet te onderschatten hulpmiddel, zeker in Campo de Cartagena”, legt Diego uit. “En dan hebben we het nog niet over de duurzaamheidswinst gehad waar dit systeem garant voor staat”.

Zowel verpakt als los
Agromediterránea teelt meer dan 500 verschillende producten, zowel bio als conventioneel, waaronder ook bladgroenten en verse kruiden. Met een ruim assortiment levert het bedrijf uit Murcia aan enkele van de belangrijkste Europese supermarktketens. De versproducten van Agromediterránea zijn in ongeveer 10.000 verkooppunten te vinden. 

Voor meer informatie:
Agromediterránea
Carretera Pozo Aledo, km 3
30739 Dolores de Pacheco
Murcia, Spanje
+34 968 17 30 01
agromediterranea@portavoz.net
agromediterranea.com

Publicatiedatum: