Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

UV-licht aan, meeldauw weg

Als het licht aan gaat, betekent dit het einde voor een gevreesd aardbeienpathogeen. Stel je eens voor: hang een ultravioletlamp achter een tractor en rijd hier 's nachts mee door je velden. Richt het UV-licht daarbij op de aardbeien en roei daarmee meeldauw uit op de bladeren en het fruit.

Dat is het idee achter het onderzoek dat wordt geleid door de professor in plantpathologie, Natalia Peres, van UF/IFAS. Uit een ander onderzoek onder haar leiding bleek dat UV-licht meeldauw vernietigt, een ziekte die aanzienlijke schade kan toebrengen aan aardbeien.

"UV-behandelingen die een of twee keer per week werden toegepast waren net zo effectief als de best beschikbare gewasbeschermingsmiddelen bij het onder controle houden van meeldauw bij aardbeien," zegt Peres. "Het is niet een eenmalig succesverhaal. De UV-apparatuur moet op maat worden gemaakt, maar de kosten zijn veel lager dan die van sproeiapparatuur. Ook zijn er geen andere kosten behalve dan de arbeid nadat de unit is gebouwd," zegt ze.

Omdat de UV-toepassing 's nachts moet worden gedaan, zijn Peres en haar team een samenwerking begonnen met Saga Robotics uit Noorwegen voor robotisering waarmee de arbeidskosten verlaagd kunnen worden.

Meeldauw
De voordelen van het UV-lichtsysteem zijn zeer welkom voor aardbeientelers. Economisch onderzoek van UF/IFAS toont aan dat de aardbeienteelt een sector is in Florida waar jaarlijks zo'n 253 miljoen euro in omgaat. "Gelijksoortige testen worden in Noord-Amerika en Europa uitgevoerd door onderzoekspartners op gewassen als druiven en komkommers," zegt Peres. "Alhoewel het onderzoek voor deze gewassen nog gaande is, lijken UV-toepassingen in alle gevallen effectief in het onder de duim houden van meeldauw."

Voor het onderzoek, dat werd gepubliceerd in het journal Plant Disease, werkte Peres samen met een internationale groep wetenschappers om te onderzoeken hoe UV-lampen plantpathogenen onderdrukken.

Het team ontwierp een door een tractor getrokken apparaat met verschillende UV-lampen. "Er kwam een doorbraak in het onderzoek toen Noorse onderzoekers ontdekten dat de behandelingen effectiever waren als ze 's nachts werden uitgevoerd," zegt Peres. "Meeldauw ontwikkelt resistentie tegen veel gewasbeschermingsmiddelen en het overleeft ook de natuurlijke UV in zonlicht. Maar onderdeel van die aanpassing aan zonlicht heeft ertoe geleid dat het pathogeen 's nachts niet tegen het UV-licht kan."

Extra tool
Daarom hebben ze UV-licht toegepast en konden de natuurlijke afweermechanismes van het pathogeen worden omzeild. "Met deze methode wordt het pathogeen aangepakt terwijl het slaapt."

"Aardbeientelers hebben het hele seizoen door te maken met verschillende ziektes en ongedierteproblemen en hebben zoveel mogelijk tools nodig om hiermee om te gaan," zegt Peres. "UV kan een van deze tools zijn, zodat telers meeldauw kunnen tegengaan en minder gewasbeschermingsmiddelen hoeven in te zetten."

UV-lampen worden al veel gebruikt in de zuivering van water en microbiologische sterilisatie, volgens de wetenschappers uit het onderzoeksteam. Tot nu toe zijn ze nog niet vaak gebruikt voor het onderdrukken van plantpathogenen in de vollegrondsteelt, maar Peres en haar team hebben bewezen dat het systeem werkt.

Voor meer informatie:
UF/IFAS
www.ifas.ufl.edu
Publicatiedatum: