Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Voorkom meer dan 2 vruchten boven elkaar in 2e zetsel"

Dit jaar zijn de vroegste Gina paprikaplanten gezaaid rond 10 oktober en de laatste rond 10 december. Bij de vroegste zaaidatum is de eerste zetting eraan gekomen vanaf week 1, verspreid door het wisselvallige licht. Bij de latere zaaidata is de zetting er in week 4-5 aangekomen.

De meeste telers hebben het eerste zetsel teruggesnoeid op 1 vrucht per stengel, wat op ongeveer 1,5 kg /m2 neerkomt. Boven de gezette vrucht zijn vaak 2 oksels leeggemaakt, zo delen Peter Colbers en Marcel Vis van Syngenta in een teeltupdate.

In week 5 kregen telers een flink pak sneeuw te verwerken, wat voor veel bedrijven een uitdaging was.. Hoe stook ik zo snel mogelijk de sneeuw van het kas dek zonder al te veel concessies te doen met kas temperatuur? Als reactie op de lage buiten- en kastemperaturen en het licht dat daarop volgde, werd het gewas snel sterker. Daar is goed op gereageerd met hogere temperaturen en de dag door te trekken met gesloten scherm om zo de aangemaakte assimilaten (suikers) ook weer op te maken.

In week 7 is de tweede zetting begonnen. Bij de vroegste zaaidata is er vrij massaal gezet en bij de latere zaaidata verliep dit geleidelijker. In onderstaande lichtgrafiek zie je het totaal aantal Joules per week, maar vaak waren dat dan enkele donkere dagen afgewisseld met een goeie dag.

Huidige situatie: balans tweede zetting
Vanaf week 7 zien Peter en Marcel het tweede zetsel ontstaan, zeker als reactie op het goede licht vanaf week 6. Vergeleken met afgelopen jaar lopen telers een week voor in aanmaak van nieuwe vruchten op het tweede zetsel, wel rekening houdend met het verschil in weeknummers van het vorige jaar.

Momenteel zijn de nachten koud met veel uitstraling en veel zon overdag. Hierdoor bestaat de kans dat de tweede zetting te groot wordt. Peter en Marcel adviseren voor het tweede zetsel maximaal 2 vruchten per stengel.



Vooruitblik: voorbereiding derde zetting
Het gewas lijkt alles aan te kunnen met deze hoge instralingen, maar met een plantbelasting van rond de 20 vruchten/m2 zal de groei snel afnemen. Zeker met de generatieve buiten omstandigheden. De ervaring van de Syngentamannen is dat het eerste en tweede zetsel samen niet boven de 4,5-5 kg /m2 mag zijn, omdat anders de derde zetting wordt uitgesteld en Gina uit balans kan geraken.

Voorkom meer dan 2 vruchten boven elkaar in het tweede zetsel. Het advies is ook dat als er in het tweede zetsel 3 vruchten boven elkaar hangen er 1 weggehaald wordt. Sommige kiezen voor dunnen met het mes (groen snijden). Hierbij bestaat het risico dat de groei al te ver weg is voordat er groen geoogst kan worden.

Als de derde zetting er aan hangt reguleert Gina de plantbelasting zelf.

Temperatuurstrategie
Een voornacht is niet nodig, op de meeste bedrijven hangt de eerste en tweede zetting eraan. Dan is het vooral van belang om op groei te werken. Dit houdt in om zo vlak mogelijk te telen en in de middag de temperatuur niet te hoog te laten oplopen, max 25°C. Behoud van klimaat heeft voorrang op maximum temperatuur.

Als het eerste zetsel tegen het kleuren aan zit, kan het verstandig zijn om een korte voornacht in te stellen van 17°C. Hiermee krijg je een betere assimilatenverdeling naar de bloemen en knoppen.

Mocht tegen de derde zetting aan het gewas toch te sterk worden dan adviseren de mannen de dag te verlengen en dan geleidelijk naar de voornacht te gaan, eventueel onder een gesloten doek.

Schermstrategie
Gina reageert sterk op licht en in combinatie met een hoge uitstraling kan dit dan leiden tot (te) sterke bloemen. Het advies is daarom bij hoge uitstraling om het scherm te sluiten. Als de buiten te warm is, volstaat het om het scherm voor 80-90% te sluiten. Zo wordt het niet te warm en houden telers toch de uitstraling tegen. Op deze manier blijft de kop van de plant warmer en zal de assimilatenverdeling beter in balans blijven.

Gina kan heel goed overweg met hoge instralingen, toch kan het noodzakelijk zijn om bij sterke weerovergangen te schermen.

Bemesting
Gina is een gewas dat veel Kalium opneemt. Dit zal ook terug te zien zijn in het mat/drain water. Ga niet te veel over-corrigeren met de bemesting, adviseren Marcel en Peter. Neem ook geregeld een monster van het druppelwater om te controleren of de samenstelling van het water nog klopt.

Voor meer informatie:
Syngenta
www.syngenta.nl

Peter Colbers
06 12 70 93 64
peter.colbers@syngenta.com

Marcel Vis
06 12 96 47 22
marcel.vis@syngenta.com

 

Publicatiedatum: