Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nieuwe witte aardbei valt op met 'ananassmaak'

Op het Florida Strawberry Festival zijn aardbeien in alle soorten, maten én kleuren te vinden. Zo ook witte aardbeien, geïntroduceerd door onderzoekers van UF/IFAS op het festival dat van 4 tot en met 14 maart wordt gehouden. Ook een nieuwe rode aardbei wordt gepresenteerd.

"Omdat de witte aardbei dit jaar wordt getest op de markt, is er veel interesse voor," zegt Vance Whitaker, een professor van UF/IFAS, gespecialiseerd in tuinbouwwetenschappen en aardbeiveredelaar. "De smaak is heel anders dan die van een 'normale' aardbei, zoet maar met een ananasachtig aroma. Witte aardbeien zijn in Japan al een tijdje populair, maar dit is naar verwachting de eerste witte aardbei op de markt in de VS."

Ziektes
"Het nieuwe rode ras is opmerkelijk door de heerlijke smaak," zegt Whitaker. "Door het hoge suikerniveau lijkt het op een ander UF/IFAS ras, Sensation. Dat is op dit moment een van de belangrijkste rassen in Florida, maar met een intensere smaak door het hogere zuurniveau."

In hun onderzoek zoeken de onderzoekers naar genetische eigenschappen die aardbeien sappig maken en ze sterker maken tegen ziektes. Zes jaar geleden werkte Whitaker samen met andere UF/IFAS onderzoekers om vast te stellen wat de oorzaak is dat aardbeien die unieke smaak geeft waar consumenten zo gek op zijn. 

"Deze rassen worden steeds beter," zegt hij. "Ze smaken beter, dus daarin voldoen ze aan die vraag. Ze blijven langer goed in de koelkast én ze zijn consequenter beschikbaar in het seizoen."

Duurzaam
Sinds hij aankwam op GCREC in 2009 leidt Whitaker de ontwikkeling van verschillende nieuwe UF/IFAS aardbeienrassen, waarmee hij deelneemt aan een lange traditie aan het onderzoek in het onderwijscentrum: het voldoen aan de vragen van telers en consumenten. 

Twee van de meest recente rassen zijn 'Florida Brilliance' en 'Sensation'. "Deze nieuwe rassen helpen telers hun gewas duurzamer te telen," zegt Whitaker. "Ze zijn milieuvriendelijker, omdat er minder gewasbeschermingsmiddelen nodig zijn om plagen tegen te gaan. Ook zijn ze steeds meer resistent tegen ziektes," zegt Whitaker.

Voor meer informatie:
University of Florida
Gainesville, FL 32611
+1 352 392 3261
www.ufl.edu

Publicatiedatum: