Harro van Dam, Carsol Europe:

"Met grootschalige eigen teelt Portugese blauwe bessen in potten en substraat zijn we uniek op de markt"

Tholen - Bij Carsol Europe staat het Portugese blauwebessenseizoen in de startblokken. Het teeltbedrijf investeerde de laatste jaren fors in een tweetal teeltbedrijven, waarvan één locatie in de zuidelijke plaats Odemira (90 hectare) en een tweede teeltlocatie iets ten zuiden van Lissabon ter grootte van 60 hectare waar uitsluitend biologische blauwe bessen worden geteeld.

Uniek aan de eigen teeltbedrijven is dat de bessen er in potten en op substraat worden geteeld. "Dit vergt een forse investering ten opzichte van de traditionele teeltwijze, maar biedt grote voordelen. De teelt is efficiënter en duurzamer. Zo verwachten we bijvoorbeeld 35% water te besparen door teelt in potten", vertelt Harro van Dam. 

Beschikbarheid direct van de bron
"Vorige week hebben we in Portugal de eerste kilo's geoogst, maar de volumes zijn nu nog erg beperkt. Eind maart, begin april zal het Portugese seizoen echt gaan losbarsten. Dankzij de twee teeltlocaties kunnen we onze retailklanten in Europa vier maanden beschikbaarheid direct van de bron garanderen. Het seizoen in Portugal is weliswaar vergelijkbaar met Huelva, maar dankzij het gematigde klimaat verloopt de rijping iets meer gespreid dan in Spanje. Daarnaast gaan we langer door", vertelt Harro. Naast de standaard-rassen zet Carsol ook in op exclusieve rassen die groter en smaakvoller zijn en/of een betere shelf life hebben.

Inmiddels loopt het overzeese bessenseizoen af bij het Europese verkoopkantoor van de bessenproducent. "We kijken terug op een goed seizoen. Corona heeft ons wel voor de nodige uitdagingen gesteld. Zo was het in Chili een forse uitdaging om voldoende plukkers te betrekken. In de piek van het seizoen hebben we zomaar 2.000 plukkers aan het werk, als er 25% minder beschikbaar zijn, heeft dat een forse impact. Dan kom je op een gegeven moment in situaties dat het fruit langer aan de plant blijft hangen of dat je meer machinaal moet oogsten voor de industrie", legt Harro uit.

"Ook in de aanvoer waren er de nodige uitdagingen als gevolg van de bootvertragingen. Tegelijkertijd zorgde dit er wel voor dat de markt vaak schoon was voordat de volgende boot arriveerde. Hierdoor waren er geen enorme voorraden en is de prijs dit jaar niet naar een dieptepunt gezakt. Kwalitatief hebben we dit jaar nauwelijks problemen gehad dit seizoen. Deze maand ontvangen we nog de laatste containers uit Peru en daarna zit het overzee seizoen erop", aldus Harro.

Biologische teelt speerpunt
De biologische teelt is een duidelijk speerpunt van Carsol. "De vraag neemt nog steeds toe en daar zetten we dan ook fors op in, niet alleen vanuit Portugal, maar zeker ook vanuit Chili en Peru!"

Carsol Europe verkoopt 95% van haar blauwe bessen aan retailers in Noord-Europa. "Dat is een klantengroep waar ons model met eigen teelt het beste past. Onze klanten werken direct met de bron maar behouden tegelijkertijd ook de flexibiliteit die veel retailers lokaal nodig hebben. In al onze belangrijke afzetmarkten zijn we het afgelopen jaar gegroeid ten opzichte van vorig jaar. Momenteel zijn we in de Zuid-Europese landen nog wat minder vertegenwoordigd en daar zien we dan ook de nodige uitbreidingsmogelijkheden", besluit Harro.

Voor meer informatie:
CarSol Europe
Vlaardingen- Netherlands
+31 (0) 10 7632683
Harro van Dam - hvandam@carsoleurope.nl   
Roberto Latorre - rlatorre@carsoleurope.n
Roelant Komen – rkomen@carsoleurope.nl 
Genesis Kester - Emers - gkester@carsoleurope.nl 
www.carsolfruit.com 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven