Extra biologisch middel tegen witte vlieg in aubergineteelt nog vrij onbekend

In Nederland passen telers het biologische middel PreFeRal toe tegen kas- en tabakswittevlieg (Bemisia tabaci). “Het werkt goed, heeft geen wachttijd of MRL en is compatibel met de andere biologie in de kas", vat Marcel Verbeek, adviseur bij Biobest Nederland de voordelen samen. Nederlandse auberginetelers mogen het sinds begin 2020 maar liefst 25 keer inzetten, net als tomaten- en paprikatelers. Maar dat is nog niet zo bekend, zien ze bij Biobest, omdat de uitbreiding van het etiket nog maar vrij recent is.

Marcel adviseert het biologische middel vooral in de eerste maanden van de teelt in te zetten. “Als we nog in de opbouwfase zitten van de nuttige bestrijders is PreFeRal echt een uitkomst. Het werkt goed en je kan het goed combineren met roofmijten, roofwantsen en sluipwespen. Het is ook prima in te zetten samen met een mild chemisch middel. Op onze neveneffectenlijst kun je terugvinden met welke middelen je kan combineren.”


Bij toepassing van PREFERAL® hopen telers dit niet meer te zien

Hoge luchtvochtigheid
Bij een hoge luchtvochtigheid, die in de aubergineteelt gebruikelijk is, werkt het middel het beste. Marcel: “Het biologische insecticide PreFeRal bevat sporen van de schimmel Isaria fumosorosea. Deze schimmel komt ook in de natuur voor. Bij een bespuiting komen sporen op de witte vlieg terecht. Die sporen kiemen het beste in vochtige omstandigheden. Dan dringen zij hun gastheer binnen en groeien daar verder. Na ongeveer zeven dagen is de tabaks- of kaswittevlieg geveld. Als telers de eerste kas- of tabakswittevlieg signaleren, kunnen zij het middel het beste wekelijks toepassen, met 3 of 4 herhalingen.”

Door de aard van de formulering vraagt het mengen van PreFeRal wel enige aandacht. Om een optimaal resultaat te behalen, adviseert Biobest telers om toepassing goed door te spreken met de Biobest-adviseur alvorens te starten.

Voor meer informatie:
Biobest Group
www.biobestgroup.com
info@biobestgroup.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven