Vanuit nieuwe kas met plukgroentenplanten op naar week 10

Tholen - Jongplantenkweker Vreugdenhil Young Plants heeft sinds kort ook een kas in Bergschenhoek. Onder ruim vier hectare glas worden daar momenteel plukgroentenplanten voor het Pick & Joy concept opgekweekt. Vanaf week 10 zullen die plantjes hun weg weer vinden naar vensterbank of terras, maar óók naar moestuin. Binnen het bestaande concept wordt inmiddels namelijk ook bewust op die afzetmarkt ingezet. Chantal van Kester van de marketingafdeling geeft ons een update.


Blik in de nieuwe kas in Bergschenhoek. Vreugdenhil Young Plants was op zoek naar een grote aaneengesloten glasoppervlak en kon in deze kas, na een update, Pick & Joy gaan telen

Nieuw dit jaar zijn, naast de nieuwe kas, ook een nieuw cocktailtomaatje, een nieuw basilicumplant en een nieuw aardbeiplant in de Pick & Joy productlijn. Na de eerste introductie van een pluktomatenplant in 2005 is de lijn gegroeid met inmiddels ruim twintig soorten, 22 om precies te zijn.

Langer seizoen
Afgelopen jaar was voor het concept een goed jaar. Het mag niet verrassend zijn, na alle aandacht die er in coronatijd uitging naar gezond eten en ook producten eten van dichtbij. Dichterbij dan een plantje in de vensterbank of moestuin kan namelijk niet. "Het product werd echt uit onze handen getrokken, zo hard ging het", blikt Chantal terug. "Het heeft, na een moeizame start, echt geweldig gelopen."

Dit seizoen komen de eerste planten in week 10 op de markt. "Wel nog mondjesmaat, al hebben we het seizoen in de loop der jaren wel op weten te rekken door vroeger te starten en later te eindigen. Zeker vanaf begin april komen de grotere volumes beschikbaar."


Alle plukgroenten zijn MPS-A+, MPS-GAP, MPS-SQ, GlobalGAP en GRASP gecertificeerd en worden geteeld in een plastic, recyclebare pot.

Moestuinmarkt
Zo'n tien procent van de planten uit de lijn komen in Nederland op de markt. De rest wordt in een groot deel van Europa afgezet. Traditioneel weten de planten hun weg goed te vinden naar de consument binnenshuis, waar het plantje in de keuken of op de vensterbank gezet wordt. Ook zijn de plukgroenten geschikt voor op balkon of terras. "Maar we zijn ook meer naar de moestuinmarkt gaan bewegen", vertelt Chantal. "Consumenten kopen bij ons dan eigenlijk net als de grote vruchtgroententelers een jonge plant om verder mee te telen en hoeven dus niet zelf te zaaien en op te kweken."

De nieuwe kas zal de komende weken langzaam helemaal gevuld worden. Wel is het nu nog even spannend hoe het seizoen straks van start gaat. Tuincentra zijn in veel landen bijvoorbeeld nog gesloten. "Gelukkig zijn onze afzetkanalen divers en is het product ook in supermarkten en in bouwmarkten in het assortiment opgenomen. Veel is ook al op voorhand door ons verkocht, al blijft het altijd wel spannend hoe snel alles weg gaat lopen."

Voor meer informatie:
Vreugdenhil Young Plants
www.vreugdenhilyoungplants.nl

 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven