Volop kruidenteelt in Noordwest-Duitsland

In de kassen van de tuinderij van Petra Haake (rechts) in Papenburg ruikt het heerlijk naar oregano, munt, basilicum en andere verse keukenkruiden. Petra runt één van de vijftig familiebedrijven die zich hebben verenigt in de 'Gartenbauzentrale Papenburg'.

De Landvolk-Pressedienst schrijft dat deze vijftig bedrijven samen op 170 hectare in de vollegrond en op 100 hectare onder glas circa 90 miljoen potten keukenkruiden per jaar telen en daarmee bieden ze ook in de winter de mogelijkheid om verse kruiden in huis te halen en daarmee gerechten te verfijnen, salades een frisse touch te geven of belegd brood te garneren. Bij meer dan tachtig verschillende kruiden hebben de consumenten een uitgebreide keuze.

Petra nam in 1997 het bedrijf van haar ouders overnam en begon haar assortiment met talrijke kruidensoorten uit te breidden. Sinds 2018 is haar bio-tuinbouwbedrijf Bioland-lid en werkt het bedrijf volgens de strenge richtlijnen van de vereniging, die veel verder reiken dan de richtlijnen van de bio-verordening van de EU.


Foto: GBZ Papenburg 

"De teelt van de kruiden is de verantwoordelijkheid van de telers zelf, de verkoop en logistiek neemt de coöperatie op zich", vertelt Marianne Niedermeier van de Gartenbauzentrale eG. De coöperatie zorgt dat de kruiden binnen 12-24 uur in heel Duitsland uitgeleverd worden, zodat de verse kruiden zo snel mogelijk in de supermarkten aankomen. Naast de kruiden horen ook groenten, sla en bloemen tot het assortiment van de reeds in 1931 als aan- en verkoopcoöperatie opgerichte Gartenbauzentrale.


Kruidenpotten zover het oog reikt / Foto: GBZ Papenburg

In het kader van het Emslandplan ter economische ontwikkeling richtte het district in de jaren '50 drie tuinbouwgebieden in Papenburg op en er werden in heel Duitsland tuinbouwbedrijven geworven. Zo ook de ouders van Petra Haake, die in de jaren '60 vanuit Dresden naar Papenburg kwamen en daar met chrysanten, fresia's primula's, geraniums en komkommers een nieuw bestaan opbouwden. Ze legden daarmee de basis voor de huidige marktleider op het gebied van kruiden en het economische bestaan  van hun dochter. "Ik ben erg blij dat ik hier in het noorden verse kruiden kan telen", zegt de overtuigde bio-teler.

Voor meer informatie:
www.gartenbauzentrale.de/unsere-gaertner.html    


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven