Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nieuwe generatie sensoren klaar voor introductie

Tholen - Sensorontwikkelaar Sendot zette in 2015 de eerste stappen in de markt. Niet lang daarna waren er al de eerste praktijkintroducties met volledig in eigen beheer ontwikkelde sensoren bij telers. Inmiddels is het tijd voor een nieuwe generatie sensoren in wat inmiddels is uitgegroeid tot een compleet pakket om telers te helpen nog beter te meten en te sturen.


Bert van Tol

Een nieuwe website met een nieuwe huisstijl gaat telers daarbij ook helpen. "De website krijgt een diepere laag, eigenlijk net zoals je met de sensoren van Sendot steeds dieper 'in de plant' kunt meten", vertelt Bert van Tol, directeur van de Delft Research Group, waarvan ook Sendot deel uitmaakt. 

"Voordat Sendot het licht zag, zag je stilaan sensoren opkomen, maar de juiste micro-elektronica was nog niet altijd beschikbaar. Wij wilden er echter wel goed bij zitten als de groei echt door zou schieten. En dat is gelukt", stelt Bert inmiddels ruim zes jaar verder. "Bij Groen Agro Control, ook onderdeel van de Groep, wisten we wel al wat relevant is om te meten en hoe je met data om moet gaan. Ook deden we al onderzoeken naar sensoren en hun toepassingen."

Hands-on-mentaliteit
Sendot werd begin 2015 officieel opgericht en vanaf het eerste moment maken Arie Draaijer en Kevin Tomson deel uit van het team. Inmiddels is o.a. ook Erwin Gräfe onderdeel van het groeiende bedrijf. "Er is vanaf het begin sterk ingezet op praktisch inzetbare sensoren voor telers", weet Erwin. "Dus niet hele dure, laboratoriumapparatuur, maar juist apparatuur die geschikt is voor de hands-on-mentaliteit die de tuinbouw kenmerkt." 

Sendot heeft zelf alles in huis op sensorgebied. Bert: "We ontwikkelen zelf de elektronica, de chemie die nodig is in het sensorgedeelte en ook de software." De sensoren werken met een innovatieve manier van meten, namelijk op basis van licht. Inmiddels is het pakket compleet gemaakt met verschillende typen sensoren om zuurstof, fotosynthese, chlorofyl en pH te meten. Hierdoor hebben naast telers, ook adviseurs, onderzoekers, opkwekers, lichtfabrikanten, vertical farmbedrijven ook profijt van de nieuwe inzichten."

Integrale toepasbaarheid en datatransmissie
Belangrijk bij het introduceren van sensoren is de datatransmissie. Daarvoor werd door Sendot al snel de SenBox, een sensordataplatform, in de markt gezet. "Onze sensoren zijn overal in de kas in te zetten", legt Erwin uit. "We zetten daarvoor lokale draadloze netwerken op basis van 4G op. Hier hebben we zelf diverse tools voor en werken we nauw samen met andere partijen in de markt zoals 30Mhz."

Daar waar klanten verder willen, kan het team van Sendot ook verder. “Onze sensoren kunnen we via robotica repetitieve metingen laten uitvoeren en we kunnen onze sensoren ook in line brengen in bestaande installaties.”  


De SenBox van Sendot helpt bij datatransmissie in de kas

Van sensoren tot projecten
Erwin ziet wel dat, willen telers optimaal profijt hebben van het gebruik van sensoren in de kas, ze baat hebben bij goede uitleg over het gebruik. De nieuwe website met daarin extra opties voor kennisdeling en tips en tricks, gaat hen daarbij helpen. En bovendien zijn de mensen van Sendot 'in het veld' te vinden voor ondersteuning. "Wij hebben actieve sensoren, waar de teler écht iets mee moet doen. Bijvoorbeeld goed bevestigen met een bladclip of het insteken van een zuurstof optrode in de mat.” Bert vult aan: "En telers moeten vooral ook niet verzuipen in de data die vrijkomt. Sendot heeft veel energie gestoken in het toepasbaar maken van de data van de sensoren."

Er zijn veel verschillende gezichten in de tuinbouw, ziet men bij Sendot. En dat betekent dat de dienstverlening daarop moet aansluiten. “Waren we voorheen bezig met de sensor zelf, nu bieden we ook diverse trajecten waar we onze klant op weg helpen en waar we een doel van hen centraal stellen. De gebruiker krijgt hiermee op een praktische manier alle kennis om daarna zelfstandig aan de gang te gaan”, aldus Erwin. De aanpak wordt momenteel al bij tal van telers uitgevoerd. “Daarbij worden onderwerpen onderzocht zoals efficiënte lichtbenutting, productie van droge stof en zuurstoftrends in substraat,", vult Bert aan.

Op de agenda
Momenteel wordt vooral gefocust op het uitbouwen van het sensornetwerk in Nederland, En op de introductie van de nieuwe generatie sensoren, die is 'geperfectioneerd en gebruiksvriendelijker is', net als de nieuwe website.

Van daaruit volgt vanzelf ook groei internationaal, zo verwachten Bert en Erwin. "Het belangrijkste is namelijk dat de teler echt profijt heeft van de sensoren en bijvoorbeeld met behulp van een goed netwerk vanuit één locatie alle locaties van een bedrijf tegelijk in de gaten kan houden", aldus Bert.

Eén ding is inmiddels ruim zes jaar na oprichting van Sendot wel duidelijk: de sector ontkomt niet meer aan digitalisering. Die wordt steeds belangrijker. "Telers moeten digitalisering zeker op de agenda blijven zetten", aldus Erwin. "En wij helpen ze daar graag bij met onze oplossingen, begeleiding en met projecten." 


Voor meer informatie:
Sendot
www.sendot.nl
info@sendot.nl