Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Komkommerteler Verbaarschot breidt uit met 4 hectare

De jaarrond komkommerteelt zit in de lift. Ook bij teler Ties Verbaarschot. Hij breidde deze winter uit met 40.000m² na de overname van de kas van een overbuur. 

Verbaarschot is één van de maar liefst zeven telers die voor de winter 2020-2021 in nieuwe of aangepaste kassen met hoog lichtniveau investeerden. In totaal pakweg 160.000 m² teeltuitbreiding. Daarmee is duidelijk dat Nederlandse en Belgische komkommertelers hun strategie voor de komende jaren bepaald hebben. Jaarrond komkommerteelt wordt het nieuwe normaal.

Stapje erbovenop 
Bij Verbaarschot kwam de uitbreiding tot stand na overname van de overbuur. Naast zijn bestaande areaal komkommerkassen van 6 hectare in Wellerlooi, 3.2 hectare in Helenaveen en 5.8 hectare in Meijel kwam er daarmee nog eens 4 hectare in Meijel bij.

Deze kas was bij de koop al deels ingericht als belichte tomatenkas met 3.5 SON-T lampen 1000 watt per vakmaat van 8 x 4.5 meter. Toch besliste Verbaarschot om meteen er nog een stapje bovenop te doen en de volledige kasoppervlakte uit te rusten met een hoger lichtniveau wat hem een perfecte jaarrond komkommerteelt oplevert, zo deelt MechaTronix, dat de lampen leverde.

Hybride
Met twee WKK’s van telkens 2 Megawatt dienden beide tuinen in Meijel zelfvoorzienend te draaien en werden de tuinen energetisch gekoppeld. De oplossing lag in een hybride lichtopstelling met 50% van de bestaande SONT lampen vervangen door de LED groeilampen van MechaTronix type CoolStack BOOST. Op deze manier werd het lichtniveau maar liefst opgetrokken van 175µmol/m² naar 240µmol/m² terwijl het elektriciteitsverbruik zakte van 102 watt per meter naar 94 watt per meter.

Het ganse project stond onder supervisie van Jan Jansen, eigenaar van Jansen Greenhouse Industry Consultancy. Naast de lampen van MechaTronix werden de diensten van Cogas Zuid ingeroepen voor de bekabeling van de nieuwe installatie.

Ideale mix
Op de tuin wordt Hi Power van BASF Vegetable Seeds geteeld op stengeldichtheid 2.25 planten/m². Ondanks dat er nog een flink eind te gaan is in het winterseizoen zijn de eerste resultaten zeker spectaculair te noemen, zo ziet MechaTronix. "De combinatie van toch nog voldoende warmtestraling in de kop van de plant geproduceerd vanuit de SON-T lampen met daar bovenop het hoog lichtniveau door de LED lampen lijkt een ideale mix voor dit hoog productief ras."

Voor meer informatie:
MechaTronix
www.horti-growlight.com  

 

Publicatiedatum: