Internationaal consortium steekt koppen bijeen tegen valse meeldauw in sla

Onderzoekers van de Universiteit van Californië gaan de genetica van sla gebruiken om valse meeldauw te bestrijden. De schimmelziekte veroorzaakt elk jaar binnen de sector verliezen tot wel € 2,4 mld.

De Foundation of Food and Agriculture Research, FFAR, heeft Richard Michelmore, professor en directeur van het UC Davis Genome Center, de eerste onderzoekbeurs toegekend via het Crops of the Future Collaborative. UC Davis zal € 2 mln ontvangen en de aanvullende financiering van de Crops of the Future Leafy Greens Participants voor een totaal van € 4 mln.

De beurs stelt onderzoekers in staat om via genetica-onderzoek valse meeldauw te bestrijden, wat economisch gezien de belangrijkste ziekteverwekker is bij sla. Deze zeer variabele ziekteverwekker kan verliezen veroorzaken in de vollegrond en na de oogst.

Michelmore: "Meeldauw bedreigt de teelt overal waar het slagewas wordt geteeld, waardoor dure chemische gewasbeschermingsmaatregelen nodig zijn en de kwaliteit voor de consument achteruitgaat."

Het project zal een rationele inzet van nieuwe resistentiegenen mogelijk maken, wat zal resulteren in een grotere weerstand tegen ziekten en minder gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. Het onderzoek zal zowel de conventionele als de biologische telers ten goede komen doordat het gewasverlies wordt verminderd en de winstgevendheid wordt verbeterd. Het zal ook bijdragen aan het verminderen van voedingsverspilling en de consument voeding bieden dat met minder gewasbeschermingsmiddelen is geteeld.

"De investering van FFAR zal onze kennis over de resistentie van planten en de variabiliteit van ziekteverwekkers vergroten, wat zal leiden tot een efficiëntere veredeling van slacultivars met een hogere resistentie tegen valse meeldauw."

De bijbehorende middelen worden verstrekt door een multinationaal consortium van 14 grote en kleine veredelings- en biotechnologiebedrijven om belangrijke problemen in de slateelt aan te pakken.

"Deze prijs is een voorbeeld van de manier waarop publiek-private partnerschappen effectief financiering voor onderzoek kunnen genereren dat ten goede komt aan telers, bewerkers en consumenten", aldus Sally Rockey, uitvoerend directeur van FFAR. "Deze consortiumbenadering biedt kleinere bedrijven een uitzonderlijke kans om hun R&D te combineren met grotere multinationals om gemeenschappelijke preconcurrentiële problemen aan te pakken die belangrijk zijn voor de slasector."

Crops of the Future Leafy Greens Participants zijn o.a.: BASF Vegetable Seeds, Bejo Zaden B.V., Benson Hill Biosytems, Inc., Enza Zaden Research and Development, B.V., Gautier Semences, Keygene, N.V., Progeny Advanced Genetics Inc., Ramiro Arnedo S.A., Rijk Zwaan Zaadteelt en Zaadhandel B.V., Sakata Seed Corporation, Syngenta Crop Protection AG, Takii and Company Ltd., Tanimura & Antle Value Added LLC., en Vilmorin S.A.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven