Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Peter van Ostaijen, Corrugated Benelux Association:

“Standaardisatie kartonnen AGF-dozen voor nog meer stevigheid op het pallet”

Tholen - Zoveel verschillende telers, handelaren en producten, zoveel verschillende AGF-dozen welke in omloop zijn in de sector. Die grotere diversiteit in verpakkingen van groenten en fruit staat echter haaks op wat de grote retailers vragen. In de DC’s van de supermarkten en in het hele afzetkanaal van groenten en fruit is het handig als al die verschillende dozen en kisten netjes op elkaar gezet kunnen worden op een pallet of kar. Het draait dan om standaardisatie en stapelbaarheid.

In 2019 ontwierpen de fabrikanten van AGF-dozen van golfkarton en massiefkarton daarom een keurmerk dat als voornaamste doel heeft om te zorgen dat de kartonnen trays binnen de AGF-sector beter op elkaar zijn ingesteld: het CFQ keurmerk, dat staat voor Common Footprint Quality. “Dit is een kwaliteitsstandaard voor AGF trays in de Benelux,” vertelt directeur Peter van Ostaijen van de Corrugated Benelux Association (CBA) in het najaar van 2020. Het bedrijf heeft de kwaliteitsstandaard ontwikkeld met steun van de producentenorganisaties binnen het GroentenFruit Huis. 

Stapelbaar
“De AGF-dozen en -trays die onze aangesloten CBA partners in de branche fabriceren, zijn altijd van goede kwaliteit maar het probleem dat wordt ervaren in het gebruik is soms dat deze dozen niet altijd op elkaar zijn ingespeeld als het gaat om stapelen. Dat is geen probleem zolang dezelfde soort dozen binnen een bedrijf blijven zoals bijvoorbeeld bij een tomatenteler, maar het wordt een probleem zodra men in de DC’s van de grote retailers de trays van verschillende soorten verse groenten en fruit gaat mixen en opnieuw op pallets of karren stapelen. Die samengestelde pallets verliezen dan een deel van hun stabiliteit en kunnen als gevolg daarvan soms scheef zakken. De AGF producten in de trays zijn een kwetsbaar product en dus kun je in die branche te maken krijgen met schade aan je producten. Schade die men kan voorkomen door simpelweg de maatvoering en stapelbaarheid van de AGF-dozen beter op elkaar af te stemmen. En daarvoor hebben we nu dus deze standaard.”

Overzichtelijk aanbod trays
Met het CFQ keurmerk wil de golfkartonbranche ook het aantal soorten dozen dat men kan gebruiken inperken. “We hebben er nu zo’n 30-tal in ons programma opgenomen, waarbij elke doos in dit programma op elkaar is te passen op een pallet. Zo kunnen we de veelheid aan verschillende AGF tray-varianten inperken en ook beter op elkaar afstemmen. Op die manier wordt voor telers en handelaren ook hun voorraadbeheer veel overzichtelijker. Daarnaast voorzien we met het keurmerk in een handleiding voor de juiste manier van de dozen stapelen op een pallet en transporteren, zodat deze stevig staan en ook de ritten over lange afstand zonder probleem kunnen doorstaan.” 

Transport op lange afstand
De lange afstanden lijken in de Benelux op het eerste gezicht geen probleem te zijn maar Peter van Ostaijen legt uit dat de ambities van het CFQ-keurmerk verder gaat dan alleen Nederland en België. “Het is de bedoeling om dit keurmerk uit te bouwen naar de rest van Europa,” licht Peter toe. “We zien dat ook in andere landen namelijk werk gemaakt wordt van een dergelijke standaardisatie in grootverpakkingen voor de AGF. Het CFQ-keurmerk is immers ook voortgekomen uit FEFCO, de Europese brancheorganisatie voor de golfkartonindustrie. Zo werken we er aan dat straks ook de producenten en handelaren in heel Europa gebruik maken van dozen met een dergelijk keurmerk  voor hun groenten en fruit uit bijvoorbeeld Spanje.”

Tomaten en paprika’s
Ondertussen heeft het keurmerk volgens Peter al vaste voet aan de grond gekregen in de tomaten- en paprikasector en werken er ook al enkele grote retailers mee aan het keurmerk. “Het keurmerk is een open en vrijwillig systeem en komt tegelijk tegemoet aan de wensen die voornamelijk de retail stelt. CBA als brancheorganisatie waarborgt de kwaliteit van het keurmerk. Gebruikers krijgen een AGF-verpakking die beter stapelbaar en steviger is, die een beter beheer van je voorraadsysteem mogelijk maakt en een kartonnen doos die volledig voldoet aan de kwaliteitseisen op de Europese markt. Juist die stevigheid en stapelbaarheid zorgt voor een meerwaarde voor groenten en fruit.” 

Dit artikel verscheen eerder in editie 11, 34e jaargang van Primeur. Zie hiervoor www.agfprimeur.nl.

Voor meer informatie:
peter.van.ostaijen@golfkarton.org 
rodenburg@groentenfruithuis.nl