Slateler De Glastuin heeft geïnvesteerd in 100% ledbelichting. De teler breidde deze zomer haar bestaande 1,75 hectare kas met HPS-verlichting uit met 0,75 hectare. In dit nieuwe gedeelte van de kas is Philips GreenPower LED toplighting compact geïnstalleerd in combinatie met het GrowWise Control System. De teler ziet nu dat daarmee hun gewas beter groeit en de teeltcycli sneller gaan.

Elk type sla vraagt een andere lichthoeveelheid. Daarnaast is warmte een beperkende factor bij het telen van sla. Hierdoor kan in veel periodes niet worden belicht, omdat te veel warmteophoping in de kas plaatsvindt. Met ledbelichting, die minder warmte afgeeft, is het mogelijk meer uren te belichten wat vervolgens resulteert in een betere groei en een snellere teeltcyclus en dus een hogere productie, aldus producent Signify. "Door de combinatie met het GrowWise Control System kan de belichting bovendien worden gedimd. Bijvoorbeeld om de lichtintensiteit gelijk te houden op zonnige dagen met behoud van lichtuniformiteit of om klimaatschommelingen te voorkomen."

Minder schommelingen
De modules in het nieuwe deel van de volledige ledkas bij De Glastuin hebben een output van 1800 µmol/s en verbruiken slechts 520 W (3,5 µmol/J). Ze zorgen voor een lichtniveau van 90 µmol/s/m².

De Glastuin is blij met de hoge kwaliteit en langere houdbaarheid van de sla. “Met toplighting compact in combinatie met het GrowWise control systeem kunnen we de hoeveelheid LED-licht automatisch afstemmen aan de hoeveelheid daglicht op dat moment. Daardoor zijn er minder schommelingen in lichtintensiteit gedurende de dag. De belichting is veel efficiënter en bovendien dimbaar. Dat biedt ons meer flexibiliteit,” zegt Wouter de Bruyn, zaakvoerder bij De Glastuin.

1-op-1 vervanging
“De keuze van De Glastuin voor Signify versterkt onze overtuiging dat we de juiste aanpak hebben gekozen om het voor telers eenvoudiger te maken om over te stappen naar LED,” zegt Udo van Slooten, Business leader Horticulture LED solutions bij Signify.

De toplighting compact werd geïntroduceerd in 2019 als 1-op-1 vervanging van SON-T belichting om een eenvoudige stap naar LED mogelijk te maken. De toplighting compact is namelijk op de bestaande SON-T-aansluiting te monteren. Dit bespaart tijd en geld tijdens de installatie.

Bij nieuwe kassen is de installatie nog eenvoudiger dankzij gemakkelijk te monteren beugels. Het universele ontwerp van dit systeem geeft telers de mogelijkheid om hun kas volledig van LED te voorzien of om hun huidige opstelling te veranderen in een hybride systeem met LED en SON-T belichting.

Het compact-assortiment van Signify is daarnaast uitgerust met optieken met standaard en brede uitstralingshoek. De brede uitstralingshoek is ideaal voor tuinders die een optimale lichtverdeling zoeken of bijvoorbeeld voor lagere kassen. Voor gewassen waar een grotere afstand tussen de plant en de groeibelichting mogelijk is, is de standaard bundel een betere optie. 

Voor meer informatie:
Signify
www.philips.com/horti