"Inzet biologische bestrijders noodzakelijker dan ooit"

Het inzetten van biosolutions voor het bestrijden van plaaginsecten bij aardbeien is noodzakelijker geworden dan ooit. Onder andere door EU-verordeningen die het gebruik van chemische middelen beperken, weerstand tegen insecticiden en toenemend bewustzijn bij consumenten van producten zonder pesticiden, ziet Bioline Agrosciences. Het bedrijf is wereldwijd actief in het leveren van technologie voor biologische gewasbescherming met Biosolutions, inclusief macrobiologische middelen, bestuiving en bijbehorende producten 

Een succesvolle benadering van biologische bestrijding met behulp van nuttige insecten van Bioline Agrosciences, is hieronder in detail weergegeven.

1.       Monitoring

Start met monitoring meteen na het planten, om plagen zo snel mogelijk op te sporen en de levensstadia te identificeren. Controleer de bladeren en de bloemen grondig, gebruik Trapline en Trapline t+ lijmvallen voor vroege opsporing van vliegend ongedierte. Het is gebruikelijk om hotspots te markeren zodat de kweker de plagen lokaal kan bestrijden en verspreiding naar de rest van het gewas kan voorkomen. 

Trapline t+ is een unieke innovatieve signaalrol die is geïmpregneerd met een gepatenteerd trips aggregatieferomoon. Hierdoor wordt de efficiëntie dat de gevoeligheid van de rol verhoogt en voor zeer vroege opsporing van trips zorgt.

2.       Pas op voor trips

Trips worden als de belangrijkste plaag beschouwd en zou de prioriteit moeten krijgen in een bestrijdingsprogramma. De beste bestrijdingsopties combineren het gebruik van Oriline (Orius laevigatus) met Amblyline (Amblyseius Cucumeris) of Montyline (Amblyseius montdorensis).

Oriline bevat een roofinsect dat in staat is om zich te vestigen en vermeerderen, zelfs bij het ontbreken van trips, door zich te voeden met stuifmeel van bloemen. Het is een vraatzuchtig roofinsect dat alle mobiele stadia van de trips aanvalt en zorgt voor hoge niveaus van bestrijding. Temperatuur en daglengte tijdens de introductie is van wezenlijk belang, net als de gevoeligheid voor chemische stoffen. We adviseren om vroeg met de introductie te starten met verschillende keren uitzetten, zodat de populatie geleidelijk aan toeneemt. Dit kan ongunstige weersomstandigheden compenseren en kan meerdere stadia van het roofinsect helpen om aanwezig te zijn in het gewas. Het is beschikbaar als volwassen insecten of nimfen.

Amblyline en Montyline bevatten roofmijten die ook kunnen overleven op stuifmeel van bloemen en die zich vestigen voor de aanwezigheid van de plaag, waarbij ze zich voeden met jonge trips en eitjes.  De roofmijten zorgen ook voor extra bestrijding van weekhuidmijten. Daarnaast kan Montyline onder de juiste omstandigheden witte vlieg bestrijden.  Beschikbaar in verscheidene systemen met Bioline innovatieve technologische zakjes, inclusief Bugline, Gemini zakjes en Stickline om te zorgen voor de beste bescherming van de aardbeiplanten.

3.       Voer bestrijding van de spintmijt in

Spintmijten zijn één van de voornaamste plagen voor aardbeien. Ze kunnen voorkomen in hot spots of verspreid door het gewas en vroege detectie is de sleutel voor een succesvolle bestrijding. Zodra spintmijten in het gewas verschijnen, gebruik dan Phytoline (Phytoseiulus persimilis) in de aangetaste en omliggende gebieden en verdeel het ook in lagere aantallen over de rest van het gewas.

Phytoline is leverbaar in meerdere verschillende soorten verpakkingen om de hoogste productprestatie te waarborgen en het gemak van uniforme toepassing op het gewas. Bij het ontbreken van spintmijten kunnen we preventief gebruik maken van Californiline (Amblyseius californicus) of Anderline (Amblyseius andersoni) afhankelijk van de temperaturen. Zoals hierboven vermeld, zullen deze mijten zich voeden met jonge spintmijten en eitjes, en kunnen zich vestigen door stuifmeel te eten als er geen plaag aanwezig is.  Beide producten zijn beschikbaar in onze innovatieve systemen met kweekzakjes.

4.       Laat bladluizen geen probleem worden

Bladluizen kunnen een aanzienlijk probleem vormen en als de bladluis kan worden geïdentificeerd, dan kan er een specifieke bestrijding van bladluizen worden toegepast. Als de belangrijkste soort bladluis de Myzus sp en/of Aphis sp is, dan is de juiste oplossing het gebruik van Aphiline (Aphidius colemani) parasitoïden die zorgen voor een goede bestrijding van deze soort. Bij een mengeling van bladluizen voorkomt, of soorten die niet identificeerbaar zijn, dan kan Aphiline Strawberry worden gebruikt.

5.       Controleer op taxuskevers – Otiorhynchus

Otiorynchus kan een aanzienlijk probleem vormen bij beschermde aardbeien in de herfst en de lente. Nematoden werken uitzonderlijk goed tegen de larven van dit ongedierte als ze worden gebruikt in het groeimedium. We raden toepassing van nematoden aan in kleine regelmatige doseringen tijdens het hele groeiseizoen.                           

Exhibitline Hb (Heterohabditis bacteriophora) kan effectief worden gebruikt als de temperaturen van de groeimedia 14°C en hoger zijn.

En ten slotte raadt Bioline het gebruik van hommels aan voor een hoger aantal bestoven bloemen en een hogere productie van vruchten van goede kwaliteit. Lage temperaturen en bewolkt weer tijdens de wintermaanden en de vroege lentemaanden leiden tot slecht gevormde en misvormde vruchten. Om te zorgen voor hoge mate van bestuiving onder deze ongunstige omstandigheden, gebruikt u onze Beeline Soft Fruit bijenkorf. Zet de bijenkorven in bij de eerste bloemen en blijf deze inzetten tijdens het bloeiseizoen.

Mogelijk zijn sommige producten niet leverbaar in alle landen. Neem voor de beste technologie en adviezen contact op met de onderstaande vertegenwoordigers, adviseert het bedrijf.

Voor meer informatie:
Bioline Agrosciences Ltd
www.biolineagrosciences.com  
sales@biolineagrosciences.com     
+44 (0) 1255 863200


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven