Nieuwe ruimte voor toetsingen van onbekende of zeer risicovolle ziektes

Wereldwijd importeren en exporteren bedrijven hun teeltmateriaal. Soms komt daarbij ongewenst een onbekende exoot ons land binnen. Of ontstaat er een uitbraak van een nieuwe ziekte. Naktuinbouw heeft een belangrijke monitor-functie in opdracht van de NVWA. Om de veiligheid van het materiaal van bedrijven in de laboratoria te garanderen, krijgt men de beschikking over een extra toetslocatie. Deze wordt begin januari in gebruik genomen.

De nieuwe locatie voldoet aan de strengste eisen in onder meer luchtbehandeling, airconditioning en beheerste toegang. Hier kan men op verzoek van de NVWA onderzoek doen bij uitbraken van onbekende of zeer risicovolle ziektes. De nieuwe ruimte voldoet aan de huidige normen voor een BPL III-laboratorium en is een uitbreiding van onze toetscapaciteit.

Op deze locatie zullen importzendingen van buiten de EU worden geopend. Deze zullen worden gecontroleerd op de aanwezigheid van insecten en (eventuele) luchtverspreidende schimmels. Bij afwezigheid worden deze monsters voor verder onderzoek naar een ingeperkte ruimte (lab of kas/kweekcel) gebracht. Deze hebben daarvoor geschikte Biorisk Plant Class (BPC). Ook kan in deze ruimte gewerkt worden met luchtverspreidende quarantaine schimmels. Quarantaine-organismen zijn plantpathogenen die niet, of in beperkt, in de EU aanwezig zijn. Deze zijn in de EU-wetgeving als fytosanitair schadelijk aangemerkt.

bron: Naktuinbouw


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven