Tholen - In het Innovatiecentrum ‘de Kas’ van Van der Knaap Groep worden proeven gedaan. De proef met tomaten zag er in 2020 een beetje anders uit dan in 2019. “Voorgaande jaren hadden we een proef met organische voeding op kokos. Dit jaar was de proef ook op kokos maar hebben we rij-op -en rij-af minerale versus organische voeding”, vertelde Karel de Bruijn eind vorig jaar.
Ron van der Knaap en Karel de Bruijn
Boven verwachting
Karel: “Productietechnisch zijn we ons rot geschrokken. Compleet boven verwachting hebben we 14% meer opbrengst met organische voeding. Hoe dat precies kan, zijn we nu in de innovatiekas aan het uitzoeken. We hebben gebruik gemaakt van hetzelfde ras, dezelfde kas, hetzelfde klimaat, alleen andere voeding.”
Het ras dat gebruikt is tijdens de proef, is Axiany van Axia, een snacktomaat.
Smaaktesten
Om te controleren of de smaak van het ras hetzelfde blijft, laat Van der Knaap het testen bij Wageningen University & Research. “De verschillen waren dit jaar minder groot. Ook qua inhoudsstoffen en smaak waren de resultaten goed”, vertelt Karel.
Volgende stap: Steenwol versus kokos
In 2021 gaat de proef met tomaten een andere insteek. Er wordt geteeld op steenwolsubstraat en kokossubstraat, waarbij alleen gebruik wordt gemaakt van organische voeding. Karel: “Kokossubstraat is een tikkeltje duurder. Qua substraatkosten/m² willen we gelijk zitten, dus verlagen we het volume kokos iets. De substraatkosten/m2 meter blijven gelijk, het volume kokossubstraat/m² is daardoor iets lager dan het volume steenwol. Bij deze proef gaat het vooral om het verschil tussen steenwol en kokos. We gaan kijken of we hetzelfde aantal kilo’s er vanaf kunnen krijgen.”
Voor meer informatie:
Van der Knaap Groep
www.vanderknaap.info
vdk@vanderknaap.info
+31 174 296606