Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Marvin Overbeeke: Lab Manager en hobby-paleontoloog

Tholen - Als Lab Manager bij TLR International Laboratories houdt Marvin Overbeeke zich bezig met opsporingsmethoden op heel kleine schaal: van chemische stoffen tot bacteriën. Als hobby houdt hij zich bezig met organismen die ooit de groten der aarde waren: dinosauriërs.

“Toen ik een jaar of 7 was, had ik een droom waarin hele grote dieren voorkwamen. Een tijdje later ging ik naar een spoelgoedwinkel en herkende ik in een schap met speelgoeddieren deze wezens. Dit bleken Dinosauriërs te zijn en vanaf toen is mijn interesse begonnen en is het uitgegroeid in een fascinatie waar ik niet meer vanaf kwam”, vertelt Marvin.

“Na veel boeken lezen en een nog verder groeiende interesse, bleek dat er een studie was om deze dieren te mogen onderzoeken. Deze studie was een universitaire studie en na een klein ommetje terug naar de havo heb ik doorgezet om weer op het vwo te kunnen komen. Dit om zodoende naar de universiteit te kunnen gaan en deze studie te kunnen volgen. Ondertussen wist ik dat er meer had bestaan dan enkel dinosauriërs en wilde ik mij op alle uitgestorven dieren richten.”

Dinosaurus
Marvin koos voor een studie aan de Universiteit in Utrecht. “Deze studie kwam het dichtste bij om later als Paleontoloog te kunnen gaan werken. In eerste instantie moest ik kiezen tussen starten vanuit de biologie of de geologie. Biologie trok mij meer aan waarbij vanaf het tweede jaar biologie- en geologiestudenten gemengd werden om als specialisatie Biogeologie te gaan studeren.”

Als afstudeerproject in museum Naturalis in Leiden kwam er de mogelijkheid om daadwerkelijk een dinosaurus te mogen onderzoeken. “Deze Psittacosaurus was een ‘klein’ diertje van zo’n 2 meter lang. Op een zekere dag kwam er een beroemde dinosauruspaleontoloog uit Portugal langs en bood mij de mogelijkheid aan om het skelet in Portugal in een CT-scanner te onderzoeken. Zo gezegd, zo gedaan uiteraard en hier is een officiële wetenschappelijke publicatie uitgekomen.”

Naar Australië
Na het afstuderen wachtte Marvin de mogelijkheid voor een onderzoeksbeurs af in Australië. “Hier heb ik vele plaatsen aangedaan om mijn verzameling fossielen en mineralen uit te breiden en vond ik in de buurt van Alice Springs een baan waarbij ik toeristen een dag de Australische woestijn mee in nam om te zoeken naar de halfedelstenen granaat en zirkoon.”

In die periode werd het Marvin duidelijk dat een onderzoeksbeurs er niet in zat en het ook lastig zou worden een baan als paleontoloog te kunnen vinden. “Bij terugkomst uit Australië heb ik een baan gevonden als LC/MS analist en ben ik hierin verder gegroeid. Ondertussen heb ik met 12,5 jaar ervaring in het laboratorium een mooie carrière gevonden bij TLR. De paleontologie is een hobby geworden.”

'Op expeditie'
Een hobby die intensief wordt beoefend. “Waar mogelijk ga ik geregeld naar bijeenkomsten met professionele en amateur paleontologen. Daarnaast heb ik een bestuursfunctie geaccepteerd bij de Werkgroep Geologie van het Koninklijk Zeeuwsch Genootschap der Wetenschappen, maar het voornaamste is toch wel mijn eigen collectie welke ik tentoon mag stellen in een plaatselijk museum in Zeeland. Het is een hobby welke nooit klaar is en mij daartoe altijd bezig zal houden. Voor mijn collectie heb ik al menige plaatsen bezocht. Het leuke is dat mijn vrouw, zoon en dochter dit ook allen interessant vinden en ook zo nu en dan graag meegaan ‘op expeditie’.

Zo zijn we bijvoorbeeld met het gezin naar de Jurassic Coast in Zuid-Engeland gegaan en hebben we met succes een aantal schepsels van lang vervlogen tijden gevonden. Een aantal van mijn topstukken heb ik dan ook niet zelf gevonden, maar mijn vrouw, zoon en dochter.” Ook dichter bij huis is de hobby uit te oefenen. “Om het jaar neem ik campinggasten mee om ‘haaientanden’ te zoeken aan de Zeeuwse kust. Dit is altijd een zeer leuke dag en ook dan komen er vaak hele leuke vondsten uit het schelpengruis tevoorschijn. Om dan te zien hoe blij en trots die kinderen hiervan worden, dan maakt mij dit ook weer blij. Dan heb ik met mijn passie anderen ook blij gemaakt.” 

Dit artikel verscheen eerder in editie 9, 34e jaargang van Primeur. Zie hiervoor www.agfprimeur.nl.

Voor meer informatie:
Marvin Overbeeke
moverbeeke@tlr.nl