Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Hoe virussen de digitalisering versnellen

Op dit moment razen zowel het ToBRFV- als het coronavirus door de tuinbouwsector en om mens en plant gezond te houden, moeten we anders werken. Dat is voor veel mensen even wennen. Robotisering en digitale ondersteuning zijn in een stroomversnelling gekomen, maar het goede nieuws is dat deze technologische (r)evolutie ook nieuwe kansen en voordelen biedt, aldus Enza Zaden.Om ons plantaardige kapitaal én onszelf tegen virussen te beschermen, zijn de hygiënemaatregelen streng, limiteren we de toegang tot kassen en gewassen en houden we afstand tot elkaar. Dat heeft directe gevolgen voor onze manier van werken.

Datalab Manager Liesbeth Fijen en Program Manager Technology Nanne Faber weten daar alles van. “Het draait om risicomanagement”, zegt Faber. “Door het tobamovirus waren proeven al lastiger te beoordelen. Corona kwam er dit jaar nog eens overheen. Als je niet meer met meerdere mensen samen kunt komen om gewassen te beoordelen, moet je daar iets op verzinnen. Zo rijden er nu al robotwagentjes met camera’s rond in de kassen en vliegen er drones boven proefvelden. En er komt meer aan.”

Observeren op afstand
Robotisering en digitale ondersteuning dus, waarmee je samen op afstand proeven kunt beoordelen, data (o.a. rond fenotypering) kunt genereren, bewerken en delen. Met elkaar en met onze klanten. Om dat allemaal in goede banen te leiden, heeft het Datalab in samenwerking met Veredeling en Marketing & Sales het programma “Observations without Borders” (originele titel: Breeding without Borders) bedacht, dat beloond is met de Enza Zaden Innovation Award in 2020. “In essentie komt het neer op het verzamelen van gewasdata met behulp van vision technologie, sensoren, drones en anders robots,” legt Faber uit. “Om alle data te ontsluiten, te koppelen aan andere bestaande datastromen en zodanig te presenteren dat ze de besluitvorming ondersteunen, is er een smart data platform nodig waar alles samenkomt. Een wereldwijd dashboard voor alle gebruikers binnen Enza Zaden, met alle mogelijke interne en externe gegevens voor een efficiënte besluitvorming, die je eventueel kunt delen met je klanten."

Wereldwijd meekijken
En de plannen gaan verder dan dat. “De basis ligt er, maar er valt nog veel te ontwikkelen”, zegt Liesbeth Fijen. “Door onder andere data definities en validatie standaarden te ontwikkelen, gaan tools steeds beter werken en kunnen we de juiste inzichten vormgeven.”

Hierdoor wordt het mogelijk om alle processen binnen Enza Zaden beter te laten verlopen en kennis van alle afdelingen, zoals veredeling, zaadproductie, sales en andere disciplines optimaal te koppelen. Zo kan Marketing & Sales bijvoorbeeld heel direct meekijken bij veredelingsproeven. “Langs digitale weg kun je ook klanten en producenten wereldwijd laten meekijken”, vervolgt de dataspecialist. “En andersom. Door tools beschikbaar te stellen kunnen wij waar ook ter wereld op afstand meekijken in kassen en proefvelden en de verzamelde data toetsen aan de lokale standaarden en behoeften.”

Van veldbijeenkomsten en beurzen naar online events
Dat in de sector voorlopig geen open dagen en vakbeurzen kunnen worden georganiseerd en bezocht, is een stevige uitdaging. Enza Zaden heeft een gevarieerd online programma samengesteld in tijden waarin persoonlijk, fysiek contact lastig is.

Gevarieerde programma’s
“Onder de huidige omstandigheden zijn digitale events noodzakelijk om onze field days door te laten gaan en nieuwe rassen naar voren te brengen en goed te positioneren”, zegt Communications Manager Edith Bakker. “Dus zijn er digitale campagnes rondom een event of thema, met persoonlijke presentaties vanaf meerdere locaties, video content en graphics. We zorgen voor een gevarieerd en boeiend programma, waarin deelnemers ook feedback kunnen geven en vragen kunnen stellen.”

Persoonlijk contact
Betekent de switch naar online dat persoonlijk contact vanaf nu tot het verleden behoort? “Zeer beslist niet”, zegt Bakker met nadruk. “Het persoonlijke contact met afnemers is nou juist één van onze onderscheidende kenmerken. Dat willen we graag zo houden, maar we zullen het wel anders moeten organiseren, meer één op één. Het internet en digitale middelen om samen te werken kunnen niet alles vervangen, maar bieden wel kansen om op een slimme, interactieve manier in contact te komen met stakeholders. Dat iedereen thuis of vanaf zijn werkplek online events kan bezoeken, heeft natuurlijk ook praktische voordelen, want ze besparen veel tijd en kosten.”

Voor meer informatie:  
Enza Zaden Nederland
info@enzazaden.nl
www.enzazaden.nl

Publicatiedatum: