UniMite bioverdeelsystemen voor steeds meer teelten

Royal Brinkman introduceert een merknaam voor haar serie bioverdeelsystemen: de UniMite. Deze serie betreft vijf technische varianten van verstrooi- of verblaassystemen voor het optimaal verdelen van roofmijten en voermijten over het gewas. Zo is er een nieuwe, compacte oplossing voor potplanten en een traliebrede oplossing voor o.a. roos, naast de bekende horizontale oplossing onder een spuitboom voor chrysant. Dit is een mooie stap richting verdere verbetering van de biologische gewasbescherming in de glastuinbouw.


De UniMite Air draait een half jaar naar tevredenheid bij SK Roses in De Lier. V.l.n.r. Michael Visser, Kees Kouwenhoven (Royal Brinkman) en Bas Koene (SK Roses)

Arbeidsbesparing én trips onder controle
Voor een optimale verdeling van roofmijten en voermijten heeft Royal Brinkman de afgelopen jaren bioverdeelsystemen ontwikkeld in de vorm van strooibunkers aan een spuitrobot of monorailsysteem. Om ook traliebreed roofmijten uit te zetten is een nieuw bioverdeelsysteem ontwikkeld waarbij een uniforme verdeling en arbeidsbesparing het uitgangspunt was.

Door het koppelen van technische kennis aan de kennis van biologische bestrijders is Royal Brinkman in staat om moderne technische varianten te ontwikkelen voor het uniform verstrooien of verblazen van roofmijten. Bij SK Roses in De Lier heeft de toepassing van de UniMite Air geleid tot een goede tripsbestrijding in roos. Bas Koene: “We hebben zelfs tot week 36 niet chemisch hoeven corrigeren tegen trips.”

Dat was vorig jaar wel anders. Toen kregen de rozentelers trips niet onder controle. Sinds eind 2019 werken de telers daarom met een biologische aanpak. Ze verstrooien montdorensis roofmijten met Powerfood voermijten. Dat gaat met de bioverblazer van Royal Brinkman nu goed, vertelt Koene. Het levert een flinke arbeidsbesparing op.

Traliebreed
Voor een optimale verdeling van roofmijten en Powerfood heeft Royal Brinkman de afgelopen jaren samen met leverancier Pullens Mechanische Technieken verschillende bioverdeelsystemen ontwikkeld. Strooibunkers aan een spuitrobot of monorailsysteem, die uniform roofmijten verdeelden, waren er al. In de rozenteelt was de wens om traliebreed én uniform roofmijten te kunnen verstrooien.

Michael Visser, specialist mechanisatie bij Royal Brinkman: “Er bevinden zich twee strooibunkers op de Unimite Air bioverblazer, de één blaast 5 meter naar links en de ander 5 meter naar rechts waardoor een maximale strooibreedte van 10 meter haalbaar is. Door de transparante voorraadbunkers is goed te zien wat de voorraad van het biologisch materiaal is. De slimme vinding is het opvoerbandje van het biologisch materiaal in de voorraadbunker. Door het opvoerband systeem verdeelt de Bioverblazer heel gelijkmatig altijd dezelfde hoeveelheid roofmijten en voermijten.” 

Snel op oorlogssterkte
Inmiddels verdient deze belangrijke toepassing in de biologische bestrijding in kassen volgens Royal Brinkman ook een merknaam: UniMite. Door het optimaal en uniform verdelen van roofmijten en voermijten krijgt de biologische aanpak van ziekten en plagen een goede start, aldus de specialisten van de totaaltoeleverancier voor telers. "De roofmijten zijn snel op oorlogssterkte aanwezig in het gewas, klaar voor de biologische bestrijding van de plaag."

Bij elke UniMite oplossing is er veel aandacht voor de uniforme en efficiënte verdeling van de roofmijten en de voermijten. Voor veel kassen en gewassen is er nu een oplossing in de vorm van een bioverdeelsysteem, al is soms maatwerk nodig vanwege gewashoogte, plantafstand etc. Specialist mechanisatie, Michael Visser, weet daar bij Royal Brinkman veel meer over. 

Voor meer informatie over de toepassing bij SK Roses: lees hier meer.

Voor meer informatie: 
Royal Brinkman
info@royalbrinkman.nl 
www.royalbrinkman.nl 

Michael Visser
michael.visser@royalbrinkman.nl 

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven