Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Twee nieuwe LED-groeilichtvarianten goed toepasbaar in bestaande kas

Hortilux introduceert de HORTILED Top Summit en HORTILED Top Vertex: twee nieuwe LED-groeilichtvarianten. LED-groeilicht wordt steeds vaker toegepast in bestaande kassen. Dat betekent dat de LED-armaturen naadloos en laagdrempelig moeten aansluiten op de bestaande situatie en nieuwe wensen van de teler.

Bij de ontwikkeling van de HORTILED Top Summit & Vertex hebben ze bij Hortilux daarom naar eigen zeggen ruim de tijd genomen om de eigenschappen van het armatuur en de mogelijke lichtrecepten volledig te laten aansluiten op elke situatie, voor het maximale resultaat per m².    

Diverse wensen
Wensen van telers en de mogelijkheden binnen een kas zijn zeer divers. Er zijn wel drie belangrijke trends te onderscheiden, waarvoor de nieuwe HORTILED Top Vertex & Summit een oplossing bieden, aldus Hortilux:

1.De behoefte aan het hoogste lichtniveau, gerealiseerd met het beschikbare elektrische vermogen;

2. Het realiseren van de grootste energie- en kostenbesparing;

3. Het realiseren van de laagste voorinvestering en operationele kosten.

Efficiency
De HORTILED Top Summit is met een efficiency tot 3,5 μmol/J volgens Hortilux een van de meest efficiënte LED-armaturen in de markt. "Gecombineerd met onze kennis van groeilicht en lichtplannen resulteert dit in het hoogste lichtniveau, of de grootste energie- en kostenbesparing."

Voorinvestering laagdrempelig
De HORTILED Top Vertex sluit net als de Summit aan op verschillende bedrijfs- en teeltdoelstellingen. Dankzij een efficiency tot 3,2 μmol/J is het lichtrendement zeer hoog, wat resulteert in een hogere productie en/of energiebesparing, en is de voorinvestering laagdrempelig.

LED+HPS=hybride
De komende jaren voegen veel telers LED-groeilicht toe aan hun bestaande HPS-groeilichtsysteem. Hierdoor ontstaat een hybride groeilichtsysteem. De inrichting van een hybride groeilichtinstallatie is afhankelijk van de doelstellingen van de teler. "Op basis van deze doelstellingen maken wij het ideale lichtplan met de juiste gelijkmatigheid en dieptewerking. Daarnaast helpen wij telers via ons Scenario-calculatiemodel aan de optimale businesscase.

In een aantal van deze scenario’s is het bijvoorbeeld mogelijk HPS-armaturen gemakkelijk te vervangen door LED-armaturen, vaak zonder aanpassingen aan de elektrische installatie en grondkabels. Dit verlaagt de voorinvestering, waarbij ook de operationele kosten van de LED-armaturen veel lager zijn."

LED-lichtrecept
Door de ontwikkelingen rond LED- en hybride groeilichtsystemen, zijn telers op zoek naar het ideale LED-spectrum voor hun gewas. LED-groeilicht biedt nieuwe kansen voor hun teelt. Beter sturen op gewaseigenschappen, minder gebruikmaken van chemische groeiregulatoren en constanter produceren, zijn enkele van de redenen om voor LED te kiezen, aldus Hortilux. "Wij helpen telers en telersverenigingen met het opzetten van verschillende typen LED-proeven om gezamenlijk het ideale LED-spectrum te vinden."

Investering zo laag mogelijk
Telers zien vaak de vele voordelen van LED-groeilicht, maar signaleren ook dat de aanschafkosten van LED-armaturen hoger zijn dan van HPS-armaturen. Hortilux adviseert de teler daarom over verschillende mogelijkheden voor investering. "Zo kunnen we een groeilichtoplossing laten aansluiten op de voorwaarden die gelden voor een eventuele subsidieaanvraag. Daarnaast helpen wij telers samen met onze financieringspartners aan een lease-oplossing voor groeilicht. Hierdoor wordt de voorinvestering van een nieuw LED- of hybride groeilichtsysteem veel lager."

Voor meer informatie:
Hortilux Schréder B.V.
info@hortilux.com
www.hortilux.com

Publicatiedatum: