Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Omgekeerde osmose in combinatie met Artificial Intelligence

Tholen - Mede vanwege de actualiteit rondom waterschaarste, de duurzaamheidsdiscussie en de wet- en regelgeving op het gebied van grondwatergebruik heeft Van der Ende Groep de Nexus High Performance Reverse Osmosis (HPRO) ontwikkeld. De Nexus HPRO beschikt over een hydraulisch ontwerp in combinatie met artificial intelligence (AI).


Micha van Nieuwkerk en Ruud Schulte bij de Nexus HPRO

De Nexus HPRO is in eigen huis ontwikkeld. De Nexus HPRO is in staat om een recovery tot wel 95% te realiseren. Een conventionele RO loost continu concentraat. Dit is niet het geval bij de Nexus HPRO. De Nexus HPRO recyclet namelijk het concentraat en onttrekt er opnieuw water uit. Dit is mogelijk door met sensoren data te verzamelen en met behulp van e-Meta (AI) het optimale moment te bepalen waarop de Nexus HPRO het concentraat kan purgen, ook wel lozen genoemd. Hiernaast is het energieverbruik van de Nexus HPRO aanmerkelijk lager in vergelijking tot conventionele RO’s. 

Merk voor zelflerend
De Nexus HPRO-installaties zijn voorzien van e-Meta intelligentie. E-Meta is het merk waaronder Van der Ende Groep zelflerende oplossingen ontwikkelt om efficiënter en duurzamer te werken. Dit heeft voor de Nexus HPRO’s als gevolg dat deze zelf aanpassend en zelflerend zijn. “Een grote stap voorwaarts ten opzichte van de meer traditionele RO. Inmiddels hebben we nu vier installaties draaien en twee staan binnenkort ”, vertelt Luuk Tetteroo van Van der Ende Groep.

Efficiënter met water 
Luuk legt uit hoe het precies werkt: "De werking van een conventionele RO is een continu proces waar ruw, zout water doorheen gaat. Er is een aanvoerstroom en die splitst zich continu in tweeën: een stroom met geconcentreerd zout water en een stroom met schoon water. Bij de Nexus HPRO blijft het zoute water door circuleren totdat zo veel mogelijk schoon water onttrokken is.”

Een voordeel hiervan is dat er efficiënter met water kan worden omgegaan. “Qua waterbesparing aan de voorkant, praat je over 20 à 30% besparing. Ook het energiegebruik is ook een stuk lager dan bij conventionele installaties”, vertelt Luuk.

V.l.n.r. balustrade: Lex van der Ende, Marc Romein. Maarten van Krimpen / V.l.n.r. trap: Ruud Schulte, Rob van Hulzen / V.l.n.r. vloer: Jeroen de Wit, Ferry van der Ende, Micha van Nieuwkerk

Zelflerende oplossingen
Luuk legt uit: “Bij een conventionele installatie stel je je installatie af op één bepaalde waarde. Bij de Nexus HPRO werkt dat een beetje anders. Er wordt continu gemeten of het goed gaat en of membranen schoon blijven. De sensoren zijn constant aan het werk. Is het water vies, dan gaat de installatie harder werken en andersom is dat natuurlijk ook zo. Je zit dus niet vast aan één bepaalde waarde.”

HPRO vs. conventioneel
Wanneer een teler voor de Nexus HPRO kiest, is dat een verantwoorde keuze. “Wanneer je efficiënter met water om wil gaan en op de lange termijn kijkt naar het energieverbruik, is het een interessante keuze voor een teler. De Nexus HPRO is eigenlijk een bewustwordingskeuze, je verlaagt je watervoetprint.”

Twee nominaties
Dat Van der Ende Groep bezig is met innovatie en duurzaamheid, is ook te zien aan de twee nominaties. Namens GreenTech Live & Online 2020 ontvangen zij een nominatie voor respectievelijk de Innovation en Sustainability award.


Ferry van der Ende en Rob van Hulzen bij de Airmix

De twee nominaties zijn voor de Airmix (model G) voor een optimaal kasklimaat en de Nexus High Performance Omgekeerde Osmose voor schoon gietwater. De Airmix in de categorie Innovation en de Nexus HPRO in de categorie Sustainability. De producten die hiervoor in aanmerking komen, worden gezien als de meest innovatieve en trendsettende producten in de nationale en internationale (glas)tuinbouwbranche. 

Dinsdag 20 oktober worden de winnaars bekendgemaakt tijdens de opening van de GreenTech Live & Online 2020. Tijdens de GreenTech Live & Online zal Van der Ende Groep op de Main Stage twee presentaties verzorgen. Deze zullen gaan over twee probleemgebieden: kasklimaat en waterhuishouding. 

Voor meer informatie:
Van der Ende Groep
[email protected]
www.vanderendegroep.nl