Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Pleidooi voor interlights: "Vergeet lagere delen van het gewas niet"

Moderne technologieën voor de bedekte teelt bieden de mogelijkheid om de plantdichtheid te verhogen ten opzichte van de vollegrondsteelt. Het ontbreken van voldoende belichting op de noodzakelijke punten bij een dicht bladerdak leidt echter tot een suboptimale oogst. Zo zal het gebruik van meer toplight modules alleen maar leiden tot een hogere elektriciteitsrekening, terwijl de lagere delen van de planten nog steeds niet de juiste hoeveelheid licht krijgen.

Interlights
Belichting in de bedekte teelt zou een beperkende factor kunnen worden, vooral wanneer het gaat om de lagere delen van het bladerdak. Over het algemeen zorgen interlights ervoor dat de oppervlakte van de plant gelijkmatig belicht wordt en hierdoor zorgt het voor een snellere plantengroei en verbeterde ophoping van biomassa, terwijl het de zinkactiviteit van het gewas versterkt.

Experts van Tungsram Agritech hebben het Interlight LED-verlichtingssysteem ontwikkeld als aanvullende lichtbron in kassen om de lagere, beschaduwde delen van de vegetatie te verlichten. Deze modules, die tussen de rijen planten worden geïnstalleerd, helpen telers om de smaak en voedingswaarde van groenten te verbeteren door ervoor te zorgen dat het hele oppervlak van de plant de benodigde hoeveelheid licht krijgt.

"Interlights voegen een nieuw, broodnodig aspect toe aan de tuinbouwsector, vooral in Scandinavië, waar de hoeveelheid natuurlijk licht op jaarbasis veel lager is", zegt Anita Zelnik, productmanager bij Tungsram Agritech. 

Door de lage warmtestraling en het passieve koelsysteem zorgt het LED-interlight van Tungsram voor het licht dat de planten nodig hebben zonder dat er ongewenste warmte wordt opgewekt, zodat alle planten worden verlicht op de punten waar ze het meeste baat bij hebben, zo benadrukt ze. "We hebben ons product ook getest bij de meest gebruikte niet-natuurlijke stoffen die in de bedekte teelt worden gebruikt om er zeker van te zijn dat alle componenten bestand zijn tegen chemische stoffen, wat het gewas- en kasbeheer aanzienlijk vergemakkelijkt", aldus Zelnik.

Spectra
Tungsram belooft met de lineaire LED-belichtingssystemen een lichtopbrengst van 138 tot 309 μmol/s per module te leveren in een op het gewas afgestemd spectrum. "De mix van rode en blauwe leds volgt een standaard recept om de groei van verschillende soorten verschillende gewassen te stimuleren, zoals tomaten en komkommers. Sommige versies van de interlightmodule zijn ook voorzien van wit licht, wat naast vele nuttige aspecten zoals verbeterde navigatie voor de bestuivers en diepere stimulansen in het bladerdak. Ook zorgt het voor een comfortabelere werkomgeving voor het menselijk oog en de kleur van het gewas is beter te zien."

De levensduur van de module bedraagt meer dan 50.000 uur. "Tal van experimenten hebben aangetoond dat het gebruik van fotosynthetisch licht efficiënter is met interlights, wat betekent dat het elektrisch efficiënter is om planten met interlights te belichten dan met toplights. De bladeren in de onderste laag zullen veel groener en weelderiger zijn. De rijpingstijd is veel korter en de tros is veel gelijkmatiger", besluit Lőrinc Utasi, agronoom bij Tungsram Agritech.

Voor meer informatie:
Tungsram
agritech.tungsram.com

Publicatiedatum: